20 jun 2018 08:33

20 jun 2018 08:33

Kamera ska öka trygghetenför Västtrafiks tågvärdar

SKÖVDE: Kroppsburna kameror en succé

Försöket med att låta Västtrafiks tågvärdar ha med sig en kamera i tjänsten har blivit så lyckat att man nu inför detta permanent. Anledningen är att tågvärdarna ska känna sig säkra och trygga på sina arbeten. ”Hoppas införandet leder till bättre arbetsmiljö”, säger Torvald Svahn, affärschef för tågtrafik på Västtrafik.

Försöket med de så kallade kroppsburna kamerorna har pågått sedan 2016 och visar att samtliga som bar kamerorna upplevde en ökad trygghet och säkerhet på sitt jobb. ”Flera av tågvärdarna som deltog i testet beskrev hur kameran upplevdes som att ha en extra kollega med ombord”, enligt Västtrafik.

Så fungerar den

Kameran bärs i brösthöjd så att den syns tydligt. För att den ska spela in krävs att personen som bär kameran aktivt startar inspelningen och det får han eller hon bara göra när det förekommer våld eller hot.

Trygghet

– Vi arbetar ständigt med trygghet och säkerhet i kollektivtrafiken på olika sätt. I detta arbete spelar tågvärdar en viktig roll för tryggheten och trivseln ombord, och vi vill skapa så goda förutsättningar som möjligt för att såväl vår personal som resenärer ska känna sig trygga i trafiken, säger Torvald Svahn i ett pressmeddelande.

Bättre Arbetsmiljö

– Vår förhoppning är att införandet leder till en bättre arbetsmiljö för personalen och tryggare resor för våra resenärer, säger Torvald Svahn.

För att allt material som spelas in inte ska hamna i orätta händer är det krypterat.

Försöket med de så kallade kroppsburna kamerorna har pågått sedan 2016 och visar att samtliga som bar kamerorna upplevde en ökad trygghet och säkerhet på sitt jobb. ”Flera av tågvärdarna som deltog i testet beskrev hur kameran upplevdes som att ha en extra kollega med ombord”, enligt Västtrafik.

Så fungerar den

Kameran bärs i brösthöjd så att den syns tydligt. För att den ska spela in krävs att personen som bär kameran aktivt startar inspelningen och det får han eller hon bara göra när det förekommer våld eller hot.

Trygghet

– Vi arbetar ständigt med trygghet och säkerhet i kollektivtrafiken på olika sätt. I detta arbete spelar tågvärdar en viktig roll för tryggheten och trivseln ombord, och vi vill skapa så goda förutsättningar som möjligt för att såväl vår personal som resenärer ska känna sig trygga i trafiken, säger Torvald Svahn i ett pressmeddelande.

Bättre Arbetsmiljö

– Vår förhoppning är att införandet leder till en bättre arbetsmiljö för personalen och tryggare resor för våra resenärer, säger Torvald Svahn.

För att allt material som spelas in inte ska hamna i orätta händer är det krypterat.

  • Viktoria Pappila