28 jun 2018 12:28

06 jul 2018 07:52

Lokal valkompass på sla.se

VAL 2018

I år erbjuder SVT:s Valkompass för första gången en lokal del. SLA har valt att vara med som en hjälp till er läsare att hitta rätt bland partier inför valet till kommun och landsting.

Den lokala Valkompassen omfattar alla 290 kommuner och samtliga landsting i Sverige. Alla partier som fick minst ett mandat i kommun- och landstingsvalen 2014 och som ställer upp i valet 2018 har bjudits in att delta i Valkompassen.

– Det har aldrig gjorts en lokal Valkompass som täcker in alla Sveriges kommuner och landsting tidigare, så det är kul att vi äntligen kan erbjuda detta. Detta är ett lekfullt verktyg, samtidigt som det erbjuder ett faktabaserat sätt för väljarna att ta del av politikens viktigaste frågor, säger Kristofer Sjöholm, projektledare för Valkompassen på SVT.

Unga väljare

I förra valet 2014 gjorde över två miljoner människor SVT:s Valkompass och över 50 procent av förstagångsväljarna prövade den, visade Novus eftervalsundersökning.

– Den viktigaste målgruppen är just de unga väljarna som vanligtvis inte tar del av SVT:s valutbud. Genom Valkompassen ger vi dem ett enkelt och lite roligare sätt att sätta sig in i de aktuella politiska frågorna, även på lokal nivå, säger Kristofer Sjöholm.

Så gör du

Så hur går det till?

Du går in på sla.se/valkompass, väljer din kommun och kan sedan välja att göra kommunkompassen eller landstingskompassen.

Kan du inte göra valkompassen för din kommun beror det på att för få partier har svarat på frågorna vilket ger ett för litet underlag för att vara till någon hjälp. Högst svarsfrekvens bland Värmlands 16 kommuner har Arvika och Kristinehamn där samtliga partier svarat. Lägst svarsfrekvens är det i Storfors så den går ännu inte att göra.

Den lokala valkompassen är öppen och kommer finnas tillgänglig fram till valet den 9 september.

Den lokala Valkompassen omfattar alla 290 kommuner och samtliga landsting i Sverige. Alla partier som fick minst ett mandat i kommun- och landstingsvalen 2014 och som ställer upp i valet 2018 har bjudits in att delta i Valkompassen.

– Det har aldrig gjorts en lokal Valkompass som täcker in alla Sveriges kommuner och landsting tidigare, så det är kul att vi äntligen kan erbjuda detta. Detta är ett lekfullt verktyg, samtidigt som det erbjuder ett faktabaserat sätt för väljarna att ta del av politikens viktigaste frågor, säger Kristofer Sjöholm, projektledare för Valkompassen på SVT.

Unga väljare

I förra valet 2014 gjorde över två miljoner människor SVT:s Valkompass och över 50 procent av förstagångsväljarna prövade den, visade Novus eftervalsundersökning.

– Den viktigaste målgruppen är just de unga väljarna som vanligtvis inte tar del av SVT:s valutbud. Genom Valkompassen ger vi dem ett enkelt och lite roligare sätt att sätta sig in i de aktuella politiska frågorna, även på lokal nivå, säger Kristofer Sjöholm.

Så gör du

Så hur går det till?

Du går in på sla.se/valkompass, väljer din kommun och kan sedan välja att göra kommunkompassen eller landstingskompassen.

Kan du inte göra valkompassen för din kommun beror det på att för få partier har svarat på frågorna vilket ger ett för litet underlag för att vara till någon hjälp. Högst svarsfrekvens bland Värmlands 16 kommuner har Arvika och Kristinehamn där samtliga partier svarat. Lägst svarsfrekvens är det i Storfors så den går ännu inte att göra.

Den lokala valkompassen är öppen och kommer finnas tillgänglig fram till valet den 9 september.

  • Anna Sims