09 aug 2018 09:59

09 aug 2018 09:59

Rekordvarmt vatten i Vättern

VÄDER

Sommarens långa värmeböljan påverkar också temperaturen i våra sjöar.

Normala somrar är Vättern inget som lockar badkrukor men i år har vattnet varit varmare än på många år. Den uppmätta medeltemperaturen på 19 grader under juni och juli är den högsta sedan mätningarna startade på 1950-talet uppger Vatternvårdsförbundet till SVT Jönköping.

Rekordnoteringen är två grader varmare än medeltemperaturen de tio senaste åren, skriver TT.

– Det är som Usain Bolt. Han slår inte rekordet bara lite utan krossar det. Så har det varit med Vättern i sommar. En rekordsommar på alla sätt och vis, säger Måns Lindell, sötvattensekolog på Vätternvårdsförbundet i Jönköpings län till SVT.

Normala somrar är Vättern inget som lockar badkrukor men i år har vattnet varit varmare än på många år. Den uppmätta medeltemperaturen på 19 grader under juni och juli är den högsta sedan mätningarna startade på 1950-talet uppger Vatternvårdsförbundet till SVT Jönköping.

Rekordnoteringen är två grader varmare än medeltemperaturen de tio senaste åren, skriver TT.

– Det är som Usain Bolt. Han slår inte rekordet bara lite utan krossar det. Så har det varit med Vättern i sommar. En rekordsommar på alla sätt och vis, säger Måns Lindell, sötvattensekolog på Vätternvårdsförbundet i Jönköpings län till SVT.