09 nov 2013 11:00

23 jan 2015 15:34

S öppet för olika lösningar

VÄSTRA GÖTALAND: "Vi kan samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna"

Socialdemokraterna utesluter bara en lösning efter regionvalet nästa år.
– Vi kan samarbeta med alla utom Sverigedemokraterna, säger Gert-Inge Andersson (S), regionstyrelsens ordförande.

Under fredagen skrev partiledaren Stefan Löfven i DN debatt att Socialdemokraterna inte gillar blockpolitiken och kan tänka sig att regera med vilket eller vilka partier som helst nästa mandatperiod, utom Sverigedemokraterna.

Löfvens kollega på regionnivå, Gert-Inge Andersson från Trollhättan, håller med och lämnar det mesta öppet inför mandatperioden som följer efter valet i september nästa år.

– Det är väljarna som styr. Utefter resultatet i valet får vi se hur vi kan hitta en konstellation. Vi kan säkert hitta ett samarbete med de flesta partierna utom Sverigedemokraterna, säger Gert-Inge Andersson.

Till och med Moderaterna?

– Det är inte förstahandsalternativet, men i några kommuner sitter vi och M och regerar tillsammans. Samtidigt ska vi ha respekt för demokratin, har något parti valts in i fullmäktige ska vi möta deras argument och absolut inte tiga ihjäl dem, men vi kan inte tänka oss SD som samarbetspartner.

Ohelig allians

Under en lång tid regerade S i regionen tillsammans med Folkpartiet och Centerpartiet. Efter valet 2010 fick inte den oheliga alliansen tillräckligt antal mandat. I stället blev det en lösning tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet och en valteknisk samverkan med Sjukvårdspartiet. Efter omvalet 2011 försvann Sjukvårdspartiet och S fortsatte styra tillsammans med V och MP.

– Det har gått bra, men det är ett bekymmer att vi inte har majoritet i fullmäktige, säger Gert-Inge Andersson.

Kan S tänka sig att sätta sig i samma situation en gång till?

– Det är önskvärt att vi ska hitta en majoritet i fullmäktige, så att vi inte behöver gå dit och inte veta att vi inte kommer att få stöd för våra förslag. Samtidigt kan det bli låsningar, precis som det är nu, och då måste någon ta ansvar.

Andersson tillägger:

– Vi har 34 procent av rösterna och kan inte bestämma själva. Det gäller att hitta ett bra samarbete.

Under fredagen skrev partiledaren Stefan Löfven i DN debatt att Socialdemokraterna inte gillar blockpolitiken och kan tänka sig att regera med vilket eller vilka partier som helst nästa mandatperiod, utom Sverigedemokraterna.

Löfvens kollega på regionnivå, Gert-Inge Andersson från Trollhättan, håller med och lämnar det mesta öppet inför mandatperioden som följer efter valet i september nästa år.

– Det är väljarna som styr. Utefter resultatet i valet får vi se hur vi kan hitta en konstellation. Vi kan säkert hitta ett samarbete med de flesta partierna utom Sverigedemokraterna, säger Gert-Inge Andersson.

Till och med Moderaterna?

– Det är inte förstahandsalternativet, men i några kommuner sitter vi och M och regerar tillsammans. Samtidigt ska vi ha respekt för demokratin, har något parti valts in i fullmäktige ska vi möta deras argument och absolut inte tiga ihjäl dem, men vi kan inte tänka oss SD som samarbetspartner.

Ohelig allians

Under en lång tid regerade S i regionen tillsammans med Folkpartiet och Centerpartiet. Efter valet 2010 fick inte den oheliga alliansen tillräckligt antal mandat. I stället blev det en lösning tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet och en valteknisk samverkan med Sjukvårdspartiet. Efter omvalet 2011 försvann Sjukvårdspartiet och S fortsatte styra tillsammans med V och MP.

– Det har gått bra, men det är ett bekymmer att vi inte har majoritet i fullmäktige, säger Gert-Inge Andersson.

Kan S tänka sig att sätta sig i samma situation en gång till?

– Det är önskvärt att vi ska hitta en majoritet i fullmäktige, så att vi inte behöver gå dit och inte veta att vi inte kommer att få stöd för våra förslag. Samtidigt kan det bli låsningar, precis som det är nu, och då måste någon ta ansvar.

Andersson tillägger:

– Vi har 34 procent av rösterna och kan inte bestämma själva. Det gäller att hitta ett bra samarbete.

  • Alf Ehn