09 nov 2013 20:00

23 jan 2015 15:34

Skräddaren som började om på nytt

NÄRINGSLIV: Egenföretagare

Peter Odisho är skräddaren som inte tvekar att satsa på det egna företaget. För tre år sedan startade han upp Ateljé Peter och redan i år har han tvingats att flytta till större lokaler då verksamheten inte längre ryms.
– Jag vill att det här ska bli så pass stort så att jag i slutändan kan anställa folk. Men först ska jag få företaget i ordentlig rullning, förklarar Peter.

Peter Odisho bär på en historia av krig och kamp och i Sverige har han och hans familj fått starta om på nytt. I sin forna hemstad Bagdad bedrev han en stor textilindustri som han tagit över efter sin far. Efter den amerikanska invasionen och Saddams fall inföll en ekonomisk kollaps och verksamheten avstannade helt.

– Hela systemet kraschade. Helt plötsligt fanns det kinesiska importkläder för en bråkdel av det pris som vi tog. I dag finns det inga industrier kvar i Bagdad, konstaterar Peter.

Samtidigt ökade de religiöst riktade våldsamheterna i landet. Något som än i dag är vardag för stadens invånare.

– Det blir värre för varje dag. De som bor kvar vet aldrig när de kan dödas eller när en bomb exploderar, förklarar han.

Svår resa

våldsamheter tvingades honom att 2007 ta ett svårt beslut. Han skickade då hela sin familj till släktingar i norra Irak. Samtidigt började han en lång vandring genom norra Irak, fortsatte genom Turkiet för att sedan ta sig över den hårt bevakande gränsen till Grekland.

– Det är en svår resa. Har man tur klarar man vandringen på några dagar. Har man otur dödas man eller hamnar man i fängelse upp till ett år, säger Peter.

Peter klarade sin resa och tog sig sedan till Sverige där han fick uppehållstillstånd. Nu har han och familjen återförenats i Södra Ryd där de nu har börjat bygga upp sitt nya liv. Peter var inte sen med att starta i gång en ny verksamhet, något som han påbörjade redan under den period som han gick och lärde sig svenska på SFI.

– Man måste jobba och då måste man kunna språket, det är nyckeln till allt. Jag lär mig nu mycket genom mina kunder och jag försöker lyssna mycket på radio, förklarar han.

Utökar igen

Under våren flyttade Peter ifrån sin första ateljé till större lokaler i Södra Ryd och verksamheten utökas hela tiden. Peter satsar på att kunna erbjuda kunderna en bredd av tjänster. Förutom att sy egna kläder såsom klänningar och kavajer så reparerar han allt ifrån möbler och dynor till inredning på båtar. Dessutom så reparerar han nu även symaskiner av olika modeller. Trots att det bara är några månader sedan flytten så söker han redan flera lokaler för att utöka verksamheten ytterligare.

– Jag vill hyra en stor källare för att kunna börja renovera soffor och ha olika fåtöljer till försäljning, avslutar han.

Peter Odisho bär på en historia av krig och kamp och i Sverige har han och hans familj fått starta om på nytt. I sin forna hemstad Bagdad bedrev han en stor textilindustri som han tagit över efter sin far. Efter den amerikanska invasionen och Saddams fall inföll en ekonomisk kollaps och verksamheten avstannade helt.

– Hela systemet kraschade. Helt plötsligt fanns det kinesiska importkläder för en bråkdel av det pris som vi tog. I dag finns det inga industrier kvar i Bagdad, konstaterar Peter.

Samtidigt ökade de religiöst riktade våldsamheterna i landet. Något som än i dag är vardag för stadens invånare.

– Det blir värre för varje dag. De som bor kvar vet aldrig när de kan dödas eller när en bomb exploderar, förklarar han.

Svår resa

våldsamheter tvingades honom att 2007 ta ett svårt beslut. Han skickade då hela sin familj till släktingar i norra Irak. Samtidigt började han en lång vandring genom norra Irak, fortsatte genom Turkiet för att sedan ta sig över den hårt bevakande gränsen till Grekland.

– Det är en svår resa. Har man tur klarar man vandringen på några dagar. Har man otur dödas man eller hamnar man i fängelse upp till ett år, säger Peter.

Peter klarade sin resa och tog sig sedan till Sverige där han fick uppehållstillstånd. Nu har han och familjen återförenats i Södra Ryd där de nu har börjat bygga upp sitt nya liv. Peter var inte sen med att starta i gång en ny verksamhet, något som han påbörjade redan under den period som han gick och lärde sig svenska på SFI.

– Man måste jobba och då måste man kunna språket, det är nyckeln till allt. Jag lär mig nu mycket genom mina kunder och jag försöker lyssna mycket på radio, förklarar han.

Utökar igen

Under våren flyttade Peter ifrån sin första ateljé till större lokaler i Södra Ryd och verksamheten utökas hela tiden. Peter satsar på att kunna erbjuda kunderna en bredd av tjänster. Förutom att sy egna kläder såsom klänningar och kavajer så reparerar han allt ifrån möbler och dynor till inredning på båtar. Dessutom så reparerar han nu även symaskiner av olika modeller. Trots att det bara är några månader sedan flytten så söker han redan flera lokaler för att utöka verksamheten ytterligare.

– Jag vill hyra en stor källare för att kunna börja renovera soffor och ha olika fåtöljer till försäljning, avslutar han.