10 nov 2013 09:00

23 jan 2015 15:34

Second hand-butiken med kläder både från förr och nu

Återbruk av kläder med stil

Klänningar, blusar, kjolar och byxor. Kappor, hattar, väskor och smycken. Allt är smakfullt placerat och noggrant matchat i Ingbritt Franssons butik STIL i Skövde, en udda fågel i utbudet av second hand-butiker. Där finner man nämligen endast dammode, men från många decennier tillbaka i tiden.

– Ja, jag vill ju inte skryta, för i grund och botten är det ju inte mina kläder, men jag tycker faktiskt att jag har en himla massa snyggt här inne, säger Ingbritt Fransson när hon tar emot i sin gemytliga lilla butik STIL i centrala Skövde.

Hon kan intyga att många second hand-butiker upplever en riktig storhetstid just nu och att intresset för återbruk växer. Så även hos henne.

Drivs som kommission

För sju år sedan startade Ingbritt sin butik med specialinriktning på begagnade kläder, skor och accessoarer från olika epoker, främst 1940, 1950 och 1960-tal, men också nutida och modernt. Eftersom butiken följer säsongen är det just nu mycket kappor och jackor och långa, tjockare plagg i dova färger som hänger på galgarna.

Butiken drivs som kommission, där inlämnaren får 40 procent av intäkterna vid såld vara. Priserna sätts efter ursprungspriset.

– Vid en inlämning frågar jag alltid kunden vad den betalade för plagget eller accessoaren från början, och så brukar vi gemensamt sätta ner det till en tredjedel av priset. Säljs inte varan inom tre månader får man antingen hämta tillbaka den eller så skickar jag den till Vitryssland i välgörande syfte.

Något extra och kvalitet

Ingbritt säger att hon märker att intresset för kläderna i hennes butik har ökat och kundkretsen breddats. Allt fler söker sig till butiken, både för att handla och för att lämna in, och hon har under åren fått se över sin inriktning en aning.

– Förr var jag dålig på att säga nej till saker och ting, men jag har blivit bättre. För mig är kvaliteten viktig. Jag tar bara emot det jag tror på. Det måste vara något lite extra och många gånger är det just märkeskläder och äldre vintagekläder som bär högst kvalitet. Det är det som håller till fler ägare.

Äldre lämnar – yngre köper

Just vintageavdelningen är något Ingbritt själv fäst sig vid och värnar om att ha i sin butik. Främst handlar det då om 1940, 1950 och 1960-talskläder. Bland de yngre kunderna är det 1960-talets klänningar, blusar och väskor som dominerar.

– Det är väldigt roligt, eftersom det är äldre damer som kommer och lämnar in sina gamla kläder från mitten av 1900-talet, och så kommer dagens unga och köper dem. Vissa ungdomar är väldigt intresserade av vintage, säger Ingbritt.

Hon driver butiken vid sidan av sitt läraryrke och håller idag öppet två dagar i veckan. För lite enligt Ingbritt själv, som framöver ska försöka satsa större och utöka öppettiderna.

– Jag märker ju att intresset växer, både rent allmänt och hos mig själv. När jag öppnade butiken tänkte jag inte ekologiskt alls, men nu har det ändrats. Återbruk är ett nytt sätt att tänka som växt fram hos oss alla, och det kommer inte att försvinna. Det är en ny medvetenhet hos oss.

– Ja, jag vill ju inte skryta, för i grund och botten är det ju inte mina kläder, men jag tycker faktiskt att jag har en himla massa snyggt här inne, säger Ingbritt Fransson när hon tar emot i sin gemytliga lilla butik STIL i centrala Skövde.

Hon kan intyga att många second hand-butiker upplever en riktig storhetstid just nu och att intresset för återbruk växer. Så även hos henne.

Drivs som kommission

För sju år sedan startade Ingbritt sin butik med specialinriktning på begagnade kläder, skor och accessoarer från olika epoker, främst 1940, 1950 och 1960-tal, men också nutida och modernt. Eftersom butiken följer säsongen är det just nu mycket kappor och jackor och långa, tjockare plagg i dova färger som hänger på galgarna.

Butiken drivs som kommission, där inlämnaren får 40 procent av intäkterna vid såld vara. Priserna sätts efter ursprungspriset.

– Vid en inlämning frågar jag alltid kunden vad den betalade för plagget eller accessoaren från början, och så brukar vi gemensamt sätta ner det till en tredjedel av priset. Säljs inte varan inom tre månader får man antingen hämta tillbaka den eller så skickar jag den till Vitryssland i välgörande syfte.

Något extra och kvalitet

Ingbritt säger att hon märker att intresset för kläderna i hennes butik har ökat och kundkretsen breddats. Allt fler söker sig till butiken, både för att handla och för att lämna in, och hon har under åren fått se över sin inriktning en aning.

– Förr var jag dålig på att säga nej till saker och ting, men jag har blivit bättre. För mig är kvaliteten viktig. Jag tar bara emot det jag tror på. Det måste vara något lite extra och många gånger är det just märkeskläder och äldre vintagekläder som bär högst kvalitet. Det är det som håller till fler ägare.

Äldre lämnar – yngre köper

Just vintageavdelningen är något Ingbritt själv fäst sig vid och värnar om att ha i sin butik. Främst handlar det då om 1940, 1950 och 1960-talskläder. Bland de yngre kunderna är det 1960-talets klänningar, blusar och väskor som dominerar.

– Det är väldigt roligt, eftersom det är äldre damer som kommer och lämnar in sina gamla kläder från mitten av 1900-talet, och så kommer dagens unga och köper dem. Vissa ungdomar är väldigt intresserade av vintage, säger Ingbritt.

Hon driver butiken vid sidan av sitt läraryrke och håller idag öppet två dagar i veckan. För lite enligt Ingbritt själv, som framöver ska försöka satsa större och utöka öppettiderna.

– Jag märker ju att intresset växer, både rent allmänt och hos mig själv. När jag öppnade butiken tänkte jag inte ekologiskt alls, men nu har det ändrats. Återbruk är ett nytt sätt att tänka som växt fram hos oss alla, och det kommer inte att försvinna. Det är en ny medvetenhet hos oss.

  • Malin Ingsten