11 nov 2013 14:40

23 jan 2015 15:34

Trio döms för brutala rån i centrala Skövde

DOMSTOL: Rån mot unga uppklarade – tre dömda för fem rån

Tre unga män dömdes under måndagen för flera av de brutala rånen i Skövde förra sommaren. Men de slipper fängelse – tingsrätten anser att det saknas särskilda skäl för det.

Under sommaren och tidig höst förra året satte de många rånöverfallen skräck i Skövde. Unga människor slogs ner bakifrån, rånades på sina mobiltelefoner, ibland även kontanter och kontokort.

Flera av offren blev både slagna och sparkade, i ett par av fallen tog rånarna även stryptag på offren. Givetvis blev de också chockade över att bli överfallna, kanske inte minst den ensamma, unga kvinna som på väg hem blev neddragen bakifrån då rånaren tog ett tag om hennes hals och sedan också sparkade henne.

Rånen skedde på bland annat Staketgatan, Gransikagatan, Garpastigen och Mariestadsvägen. I december 2012 kunde polisen avslöja att man löst fyra av de uppmärksammade rånen i Skövde och ytterligare ett i Falköping.

Polisen hade lyckats binda flera gärningsmän, i dag 19 till 21 år gamla samtliga från Falköping, till överfallen tack vare de mobiltelefoner som offren blev rånade på. Analyser av mobiltelefontrafiken ledde fram männen. De åtalades i maj för att ha deltagit i två, fyra respektive fem av rånen och i oktober hölls rättegång mot dem. Under måndagen meddelade tingsrätten sin dom.

En 20-åring döms för fem rån. Påföljden blir skyddstillsyn och 240 timmars samhällstjänst. Domstolen konstaterar att om fängelse valts som påföljd skulle det blivit elva månaders fängelse. I sitt resonemang kring påföljden konstaterar tingsrätten att mannen visat en positiv utveckling på det personliga planet. Han har visat ånger och har delvis också bett om ursäkt. Tingsrätten anser att ett fängelsestraff riskerar att äventyra denna utveckling och väljer därför en icke frihetsberövande påföljd.

En 19-åring döms för fyra rån. Tingsrätten anser visserligen att det handlar om allvarliga brott men konstaterar att fängelse med hänsyn till hans ålder endast får dömas ut om det finns särskilda skäl, och det saknas enligt domstolen. I stället döms han till skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst. Hade fängelse valts skulle det blivit nio månader.

En 19-åring döms för två rån. Även i hans fall saknas det skäl för fängelse. Han döms till skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst. Hade domstolen valt fängelse hade det blivit nio månader.

De tre ska också betala skadestånd till offren på sammanlagt cirka 50 000 kronor.

Domen kan överklagas till och med den 2 december.

Under sommaren och tidig höst förra året satte de många rånöverfallen skräck i Skövde. Unga människor slogs ner bakifrån, rånades på sina mobiltelefoner, ibland även kontanter och kontokort.

Flera av offren blev både slagna och sparkade, i ett par av fallen tog rånarna även stryptag på offren. Givetvis blev de också chockade över att bli överfallna, kanske inte minst den ensamma, unga kvinna som på väg hem blev neddragen bakifrån då rånaren tog ett tag om hennes hals och sedan också sparkade henne.

Rånen skedde på bland annat Staketgatan, Gransikagatan, Garpastigen och Mariestadsvägen. I december 2012 kunde polisen avslöja att man löst fyra av de uppmärksammade rånen i Skövde och ytterligare ett i Falköping.

Polisen hade lyckats binda flera gärningsmän, i dag 19 till 21 år gamla samtliga från Falköping, till överfallen tack vare de mobiltelefoner som offren blev rånade på. Analyser av mobiltelefontrafiken ledde fram männen. De åtalades i maj för att ha deltagit i två, fyra respektive fem av rånen och i oktober hölls rättegång mot dem. Under måndagen meddelade tingsrätten sin dom.

En 20-åring döms för fem rån. Påföljden blir skyddstillsyn och 240 timmars samhällstjänst. Domstolen konstaterar att om fängelse valts som påföljd skulle det blivit elva månaders fängelse. I sitt resonemang kring påföljden konstaterar tingsrätten att mannen visat en positiv utveckling på det personliga planet. Han har visat ånger och har delvis också bett om ursäkt. Tingsrätten anser att ett fängelsestraff riskerar att äventyra denna utveckling och väljer därför en icke frihetsberövande påföljd.

En 19-åring döms för fyra rån. Tingsrätten anser visserligen att det handlar om allvarliga brott men konstaterar att fängelse med hänsyn till hans ålder endast får dömas ut om det finns särskilda skäl, och det saknas enligt domstolen. I stället döms han till skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst. Hade fängelse valts skulle det blivit nio månader.

En 19-åring döms för två rån. Även i hans fall saknas det skäl för fängelse. Han döms till skyddstillsyn och 200 timmars samhällstjänst. Hade domstolen valt fängelse hade det blivit nio månader.

De tre ska också betala skadestånd till offren på sammanlagt cirka 50 000 kronor.

Domen kan överklagas till och med den 2 december.