14 nov 2013 21:23

23 jan 2015 15:34

Stjärnor av gummi och ulliga tomtar

Traditionellt så som smide, keramik, stickat eller halmkreationer, men också mer ovanliga ting som dekorationer i gummi eller tråd. Det är blandningen Skaraborgs hemslöjdsförening bjuder på när de nu tjuvstartat julen genom sin utställning.

I Slöjdens hus i Helénsparken har det blivit lite av en tradition att hålla julutställning och i år är det cirka 25 utställare som ställer ut sina kreationer i både hårda och mjuka material. Vad som dock förenar dem alla är årets tema.

– Temat är stjärnor och alla har skapat fritt utifrån sitt material och den teknik de använder. Det blev väldigt uppskattat. Många har sett det som en utmaning och har gjort hela kollektioner på temat, berättar Carl Olof Engström, hemslöjdskonsulent från Slöjd i Väst, som genomför utställningen tillsammans med Skaraborgs hemslöjdsförening.

Brinner för trä

En av utställarna är Martin Ericsson som arbetar med trähantverk och har flera typer av skrin, krokar och prydnadsföremål på utställningen. Han har tidigare arbetat som möbelsnickare och slöjdlärare men satsade nyligen på sitt intresse och startade firma.

– Det jag arbetar med tar lång tid, och det är ingen lätt bransch att ta ut en rättmätig timpeng i, det förstår jag, men jag är väldigt glad att kunna ställa ut här, säger Martin.

På frågan hur svensk hemslöjd mår i dag låter Carl Olof Engström visningslokalen med besökare att tala, och att man även låtit utställningen svälla lite från förgående år.

– Fast det är klart, det är få förunnat att helt kunna leva på sitt hantverk, men julen är kanske den högtid vi förknippar mest med hemslöjd så under den här tiden på året är hemslöjden verkligen i sin fulla blomning, säger Engström.

Utställningen pågår fram till den 22 december.

I Slöjdens hus i Helénsparken har det blivit lite av en tradition att hålla julutställning och i år är det cirka 25 utställare som ställer ut sina kreationer i både hårda och mjuka material. Vad som dock förenar dem alla är årets tema.

– Temat är stjärnor och alla har skapat fritt utifrån sitt material och den teknik de använder. Det blev väldigt uppskattat. Många har sett det som en utmaning och har gjort hela kollektioner på temat, berättar Carl Olof Engström, hemslöjdskonsulent från Slöjd i Väst, som genomför utställningen tillsammans med Skaraborgs hemslöjdsförening.

Brinner för trä

En av utställarna är Martin Ericsson som arbetar med trähantverk och har flera typer av skrin, krokar och prydnadsföremål på utställningen. Han har tidigare arbetat som möbelsnickare och slöjdlärare men satsade nyligen på sitt intresse och startade firma.

– Det jag arbetar med tar lång tid, och det är ingen lätt bransch att ta ut en rättmätig timpeng i, det förstår jag, men jag är väldigt glad att kunna ställa ut här, säger Martin.

På frågan hur svensk hemslöjd mår i dag låter Carl Olof Engström visningslokalen med besökare att tala, och att man även låtit utställningen svälla lite från förgående år.

– Fast det är klart, det är få förunnat att helt kunna leva på sitt hantverk, men julen är kanske den högtid vi förknippar mest med hemslöjd så under den här tiden på året är hemslöjden verkligen i sin fulla blomning, säger Engström.

Utställningen pågår fram till den 22 december.

  • Malin Ingsten