15 nov 2013 05:00

23 jan 2015 15:34

Otippad Alpina vann Gasellen

Restaurang Alpina på Norrmalm har vunnit Gasellpriset - ett fint pris som oftast går till IT-företag, handelsbolag eller byggföretag.
– Det är ju väldigt få restauranger som får gasellen, säger Alexander Mourad, restaurangägare.

Restaurang Alpina på Norrmalm är knappast det typiska företaget som belönas med Gasellpriset. Oftast är det IT-företag, byggföretag eller dylikt som står för en stor utveckling och därför kan se sig själv som Gasellföretag.

Alexander Mourad är ägare till restaurang Alpina och han jobbar där med mycket av sin släkt och familj. Han blev förvånad när brevet landade i brevlådan från Dagens Industri (DI).

– Det är ju väldigt få restauranger som får Gasellen. Men det är ju alltid kul när man utmärker sig, säger Alexander Mourad, 29 år.

I slutet på 2009 byggde Alpina ut och nu tar restaurangen 215 gäster totalt med uteservering. Det märks att Alexander Mourad har jobbat hårt för att nå framgång. Han äger bolaget själv och sköter många olika uppgifter, även bokföring eftersom han har studerat ekonomi på Västerhöjd.

Företag som skapar jobb

DI har delat ut priset årets Gasell 14 gånger. Det är ett prestigefyllt pris som uppmärksammar driftiga företagare i varje län. Priset belönar företag som skapar jobb och ökar tillväxten i Sverige, säger Sölvi Torvik som är chef för DI Gasell.

– Det är viktigt att lyfta entreprenörer som kan inspirera andra, säger hon.

Att en restaurang blir belönad tycker hon är ovanligt och roligt.

– Några restauranger har blivit nominerade tidigare men att det är en pizzeria också är jättekul, det är otippat.

Bjudna till Göteborg

Sölvi Torvik menar dock att det speglar konjunkturen i Sverige, och att folk har det bra. Restaurangerna har blivit folks nya vardagsrum och folk går ut mer än tidigare, säger hon.

Priset DI Gasell har blivit stort med åren, även för företagen. Många satsar på att nå kriterierna.

– Mina produkter kan jag inte sälja till Umeå precis. Det här är ju en restaurang. Det är knappt att någon från Lerdala kommer hit, säger Alexander Mourad och skrattar.

Med stämpeln Gasellföretag är tio av hans anställda bjudna till Göteborg där prisceremonin hålls, och Alexander Mourad hoppas såklart på att även bli bäst i Sverige.

Restaurang Alpina på Norrmalm är knappast det typiska företaget som belönas med Gasellpriset. Oftast är det IT-företag, byggföretag eller dylikt som står för en stor utveckling och därför kan se sig själv som Gasellföretag.

Alexander Mourad är ägare till restaurang Alpina och han jobbar där med mycket av sin släkt och familj. Han blev förvånad när brevet landade i brevlådan från Dagens Industri (DI).

– Det är ju väldigt få restauranger som får Gasellen. Men det är ju alltid kul när man utmärker sig, säger Alexander Mourad, 29 år.

I slutet på 2009 byggde Alpina ut och nu tar restaurangen 215 gäster totalt med uteservering. Det märks att Alexander Mourad har jobbat hårt för att nå framgång. Han äger bolaget själv och sköter många olika uppgifter, även bokföring eftersom han har studerat ekonomi på Västerhöjd.

Företag som skapar jobb

DI har delat ut priset årets Gasell 14 gånger. Det är ett prestigefyllt pris som uppmärksammar driftiga företagare i varje län. Priset belönar företag som skapar jobb och ökar tillväxten i Sverige, säger Sölvi Torvik som är chef för DI Gasell.

– Det är viktigt att lyfta entreprenörer som kan inspirera andra, säger hon.

Att en restaurang blir belönad tycker hon är ovanligt och roligt.

– Några restauranger har blivit nominerade tidigare men att det är en pizzeria också är jättekul, det är otippat.

Bjudna till Göteborg

Sölvi Torvik menar dock att det speglar konjunkturen i Sverige, och att folk har det bra. Restaurangerna har blivit folks nya vardagsrum och folk går ut mer än tidigare, säger hon.

Priset DI Gasell har blivit stort med åren, även för företagen. Många satsar på att nå kriterierna.

– Mina produkter kan jag inte sälja till Umeå precis. Det här är ju en restaurang. Det är knappt att någon från Lerdala kommer hit, säger Alexander Mourad och skrattar.

Med stämpeln Gasellföretag är tio av hans anställda bjudna till Göteborg där prisceremonin hålls, och Alexander Mourad hoppas såklart på att även bli bäst i Sverige.

Detta krävs för att bli Gasellföretag

- En omsättning som överstiger 10 Mkr

- Minst tio anställda

- Minst fördubblat sin omsättning (jämfört första och senaste räkenskapsåret)

- Ökat sin omsättning varje år senaste tre åren

- Ett samlat rörelseresultat för de fyra räkenskapsåren som är positivt

- I allt väsentligt vuxit organiskt, inte genom förvärv eller fusioner

Källa: Dagens Industri