16 nov 2013 13:00

23 jan 2015 15:34

Naturen med alla sinnen

Det är mitt i kyliga november, men uppe på Billingen, vid Åsbotorp är stämningen varm. I den lilla ringen av barn, vuxna, mjukdjur och picknickväskor sprakar elden i kapp med sångerna som sjungs, när Friluftsfrämjandet anordnar Öppna skogsgläntan.

Sånger om kroppen, ramsor om tummetott och sedan en promenad ut i skogen. Så får barnen bekanta sig både med sig själva och med naturen, då Friluftsfrämjandet ordnar sin verksamhet Öppna skogsgläntan en gång i veckan. Aktiviteten riktar sig främst till föräldralediga och de allra minsta, och fungerar ungefär som öppna förskolan, fast med all verksamhet utomhus och med extra fokus på djur och natur.

Lär känna skogens djur

– Här låter vi barnen få upptäcka i sin egen takt. All vår verksamhet bygger ju på utomhusaktiviteter. Är man ute i frisk luft håller man sig också frisk, säger Ylva Sandberg från Frilufsfrämjandet när hon promenerar med barnen i skogen. På olika stationer presenteras de för nya vänner i form av mjukdjur, men som ändå representerar de vilda djuren på ett bra sätt. Förutom Mickel räv, som hälsat barnen välkomna, träffar de bland annat på en skata, en nyckelpiga och en lokatt under sin skogspromenad.

– Jag visar dem olika djur som lever i skogen, vi pratar även om var i skogen de kan bo och hur de ser ut, att nyckelpigan har sex ben, men barnen bara två, säger Ylva Sandberg.

Hitta äventyret

Föräldrarna i gruppen är alla medlemmar i frilufsfrämjandet och uppskattar aktiviteterna som pågår året om. För Märta Aaby-Ericsson och mamma Jenny är det första gången de är med.

– Vi får se vad Märta tycker efter dagen, men hon älskar att vara ute och att hitta äventyret, så jag tror detta är något som passar oss. Det är så mycket förskoleverksamhet som är inomhus, det här är lite annorlunda, säger Jenny Aaby-Ericsson.

Sånger om kroppen, ramsor om tummetott och sedan en promenad ut i skogen. Så får barnen bekanta sig både med sig själva och med naturen, då Friluftsfrämjandet ordnar sin verksamhet Öppna skogsgläntan en gång i veckan. Aktiviteten riktar sig främst till föräldralediga och de allra minsta, och fungerar ungefär som öppna förskolan, fast med all verksamhet utomhus och med extra fokus på djur och natur.

Lär känna skogens djur

– Här låter vi barnen få upptäcka i sin egen takt. All vår verksamhet bygger ju på utomhusaktiviteter. Är man ute i frisk luft håller man sig också frisk, säger Ylva Sandberg från Frilufsfrämjandet när hon promenerar med barnen i skogen. På olika stationer presenteras de för nya vänner i form av mjukdjur, men som ändå representerar de vilda djuren på ett bra sätt. Förutom Mickel räv, som hälsat barnen välkomna, träffar de bland annat på en skata, en nyckelpiga och en lokatt under sin skogspromenad.

– Jag visar dem olika djur som lever i skogen, vi pratar även om var i skogen de kan bo och hur de ser ut, att nyckelpigan har sex ben, men barnen bara två, säger Ylva Sandberg.

Hitta äventyret

Föräldrarna i gruppen är alla medlemmar i frilufsfrämjandet och uppskattar aktiviteterna som pågår året om. För Märta Aaby-Ericsson och mamma Jenny är det första gången de är med.

– Vi får se vad Märta tycker efter dagen, men hon älskar att vara ute och att hitta äventyret, så jag tror detta är något som passar oss. Det är så mycket förskoleverksamhet som är inomhus, det här är lite annorlunda, säger Jenny Aaby-Ericsson.

  • Malin Ingsten