17 nov 2013 11:00

23 jan 2015 15:34

Chokladtidning blev egen nisch

– Det är Sveriges enda chokladtidning.
– Nej, det är faktiskt Europas enda.
– Man kan nog säga att det är världens enda. Som vänder sig till både konsumenter och branschfolk.
Karina von Brömsen, Per-Olof von Brömsen och Leo Olsson på Koncis har hittat en nisch med Journal chocolat.

Efter en kort diskussion som bland annat innehåller en fransk chokladtidning, som man kommer överens om bara vänder sig till branschfolk, och en amerikansk, som faktiskt inte finns längre, kommer trion på Koncis affärsinformation fram till att deras egen produkt, Journal chocolat, är den enda tidningen i sitt slag i världen.

– Vi skrev först om choklad och vin och märkte att intresset var stort. Vi tänkte då att vi kunde utveckla det, säger Leo Olsson.

Även lakrits och kaffe

2004 kom det första numret och till en början var det en konsumenttidning. Allt eftersom har det blivit en kombination av konsument- och branschtidning, och det är det som producenterna av den menar är unikt.

Nu innehåller tidningen även reportage och notiser om lakrits, te och kaffe. Den kommer ut två gånger per år i 8 000 exemplar.

Koncis är ett kundtidningsföretag som i dag ger ut fem tidningar regelbundet och därutöver enstaka tidningar för till exempel Lakritsfestivalen i Stockholm samt bilagor i exempelvis Dagens nyheter.

De jobbar med Granqvist beverage house i Tidaholm och ger ut Vinfo samt med Borgunda bygghandel, den statliga myndigheten Swedac och även Tysk-svenska handelskammaren.

– Vi har också ett nytt intressant projekt på gång för ett företag i Skaraborg. Mer kan jag inte säga just nu, säger Per-Olof von Brömsen.

Kreativt lärande

Alla tre pratar om det passionerade intresset för tidningar och magasin, och menar att de har höga krav när det gäller kvaliteten på sina produkter.

– Det stora intresset är att utveckla företaget och bli ännu bättre. Vi håller fast vid det skrivna ordet och vill värna om tryckta tidningar, säger Karina von Brömsen.

De trivs med jobbet, tycker att det är kreativt och ger konkreta resultat som människor uppskattar.

– Det är lite av en folkbildningsverksamhet, och man lär sig ständigt nya saker, säger Leo, och de andra håller med.

– Det här reportaget om klostervin till exempel, säger Per-Olof, håller upp ett nummer av Vinfo och berättar engagerat om de gamla odlingarna i Österrike och vinet från klostret.

30-årsjubileum på gång

Koncis har funnits sedan 1984 och det var Leo som startade företaget. Per-Olof kom in 1997 och hans fru Karina några år senare.

Leo, som har sitt kontor i Tibro, är i huvudsak redaktör för Swedac-tidningen samt journalist för samtliga tidningar.

– Jag har jobbat i yrket i nästan 35 år och var länge ekonomijournalist på bland annat Veckans affärer.

Per-Olof och Karina har varsitt kontor hemma i Borgunda.

Karina jobbade tidigare på annonsavdelningen på Jönköpings-posten och sköter nu annonser och marknadsföring.

– Jag läser även all korrektur och sköter fakturering och prenumerationsregister.

Per-Olof jobbade tidigare på Allkopia i Skövde och Media design där han även var delägare. Nu är han redaktionell projektledare och formgivare, och redaktör för Journal chocolat och Vinfo.

– Jag gillar också att skriva men hinner inte med det så mycket.

Efter en kort diskussion som bland annat innehåller en fransk chokladtidning, som man kommer överens om bara vänder sig till branschfolk, och en amerikansk, som faktiskt inte finns längre, kommer trion på Koncis affärsinformation fram till att deras egen produkt, Journal chocolat, är den enda tidningen i sitt slag i världen.

– Vi skrev först om choklad och vin och märkte att intresset var stort. Vi tänkte då att vi kunde utveckla det, säger Leo Olsson.

Även lakrits och kaffe

2004 kom det första numret och till en början var det en konsumenttidning. Allt eftersom har det blivit en kombination av konsument- och branschtidning, och det är det som producenterna av den menar är unikt.

Nu innehåller tidningen även reportage och notiser om lakrits, te och kaffe. Den kommer ut två gånger per år i 8 000 exemplar.

Koncis är ett kundtidningsföretag som i dag ger ut fem tidningar regelbundet och därutöver enstaka tidningar för till exempel Lakritsfestivalen i Stockholm samt bilagor i exempelvis Dagens nyheter.

De jobbar med Granqvist beverage house i Tidaholm och ger ut Vinfo samt med Borgunda bygghandel, den statliga myndigheten Swedac och även Tysk-svenska handelskammaren.

– Vi har också ett nytt intressant projekt på gång för ett företag i Skaraborg. Mer kan jag inte säga just nu, säger Per-Olof von Brömsen.

Kreativt lärande

Alla tre pratar om det passionerade intresset för tidningar och magasin, och menar att de har höga krav när det gäller kvaliteten på sina produkter.

– Det stora intresset är att utveckla företaget och bli ännu bättre. Vi håller fast vid det skrivna ordet och vill värna om tryckta tidningar, säger Karina von Brömsen.

De trivs med jobbet, tycker att det är kreativt och ger konkreta resultat som människor uppskattar.

– Det är lite av en folkbildningsverksamhet, och man lär sig ständigt nya saker, säger Leo, och de andra håller med.

– Det här reportaget om klostervin till exempel, säger Per-Olof, håller upp ett nummer av Vinfo och berättar engagerat om de gamla odlingarna i Österrike och vinet från klostret.

30-årsjubileum på gång

Koncis har funnits sedan 1984 och det var Leo som startade företaget. Per-Olof kom in 1997 och hans fru Karina några år senare.

Leo, som har sitt kontor i Tibro, är i huvudsak redaktör för Swedac-tidningen samt journalist för samtliga tidningar.

– Jag har jobbat i yrket i nästan 35 år och var länge ekonomijournalist på bland annat Veckans affärer.

Per-Olof och Karina har varsitt kontor hemma i Borgunda.

Karina jobbade tidigare på annonsavdelningen på Jönköpings-posten och sköter nu annonser och marknadsföring.

– Jag läser även all korrektur och sköter fakturering och prenumerationsregister.

Per-Olof jobbade tidigare på Allkopia i Skövde och Media design där han även var delägare. Nu är han redaktionell projektledare och formgivare, och redaktör för Journal chocolat och Vinfo.

– Jag gillar också att skriva men hinner inte med det så mycket.