21 nov 2013 05:00

23 jan 2015 15:34

"En häftig upplevelse"

Kavelbroelever lagar mat till Nobelmiddagen för sjunde året

Kockeleverna Emma Larsson och Johan Andersson på Kavelbro ska laga mat till Nobelmiddagen i Stockholm.
– Det betyder väldigt mycket, det är inte många som får chansen, säger Johan.

Det är sjunde året som kockelever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Gymnasium Skövde Kavelbro får vara med och laga Nobelmiddagen.

– Helt otroligt och det betyder jättemycket för utbildningen, säger restaurangläraren Joakim Funk.

Tolv elever i trean ville vara med från början, det är fler än någonsin. Sju av dem lämnade in en motivering till varför de skulle få vara med. Emma Larsson och Johan Andersson valdes ut.

– Det är för att de alltid är här, man kan lita på dem. De är duktiga, positiva och har bra social kompetens. De har goda vitsord från sina APL-platser.

Hårdträna knivteknik

Sedan Emma och Johan fick beskedet för en vecka sedan har de mest pratat om Nobelmiddagen.

– Men från och med nu och tre veckor framåt ska vi hårdträna knivteknik, det andra kan de, säger Joakim Funk.

Han har varit med tidigare år och vet att det krävs en uthållighet i köket. Det är långa dagar som väntar, på Nobelmiddagen kan det bli mellan 15 och 16 timmar.

– Man måste orka stå och göra samma sak i flera timmar och vara noggrann. Mycket skära och hacka är det alltid.

Fin merit

De kommer till Stockholm den sjätte december. Vad de ska laga för mat är hemligt fram till den sjunde december. Inte heller vet de vad de ska göra för uppgift. Men man kan ju önska. Emma vill gärna jobba med förrätten och Johan väljer förrätt eller varmrätt.

– Vilket jag har hört att det är troligast att vi får stå på också.

Att få laga mat till Nobelmiddagen smäller högt för Emma och Johan. Det är en fin merit att ha på sitt CV.

– Det är inte många som får chansen, säger Johan.

– Det är stort. En häftig upplevelse att vara med om, tycker Emma.

– Och så knyter man en massa kontakter där uppe, påpekar Joakim.

APL står för arbetsplatsförlagt lärande.

Det är sjunde året som kockelever från Restaurang- och livsmedelsprogrammet på Gymnasium Skövde Kavelbro får vara med och laga Nobelmiddagen.

– Helt otroligt och det betyder jättemycket för utbildningen, säger restaurangläraren Joakim Funk.

Tolv elever i trean ville vara med från början, det är fler än någonsin. Sju av dem lämnade in en motivering till varför de skulle få vara med. Emma Larsson och Johan Andersson valdes ut.

– Det är för att de alltid är här, man kan lita på dem. De är duktiga, positiva och har bra social kompetens. De har goda vitsord från sina APL-platser.

Hårdträna knivteknik

Sedan Emma och Johan fick beskedet för en vecka sedan har de mest pratat om Nobelmiddagen.

– Men från och med nu och tre veckor framåt ska vi hårdträna knivteknik, det andra kan de, säger Joakim Funk.

Han har varit med tidigare år och vet att det krävs en uthållighet i köket. Det är långa dagar som väntar, på Nobelmiddagen kan det bli mellan 15 och 16 timmar.

– Man måste orka stå och göra samma sak i flera timmar och vara noggrann. Mycket skära och hacka är det alltid.

Fin merit

De kommer till Stockholm den sjätte december. Vad de ska laga för mat är hemligt fram till den sjunde december. Inte heller vet de vad de ska göra för uppgift. Men man kan ju önska. Emma vill gärna jobba med förrätten och Johan väljer förrätt eller varmrätt.

– Vilket jag har hört att det är troligast att vi får stå på också.

Att få laga mat till Nobelmiddagen smäller högt för Emma och Johan. Det är en fin merit att ha på sitt CV.

– Det är inte många som får chansen, säger Johan.

– Det är stort. En häftig upplevelse att vara med om, tycker Emma.

– Och så knyter man en massa kontakter där uppe, påpekar Joakim.

APL står för arbetsplatsförlagt lärande.