22 nov 2013 21:40

23 jan 2015 15:35

Ingen kulturskymning på kulturnatten

Comeback

Kan det bli natt utan skymning? Ja, om det handlar om Kulturnatt - för det var knappast tal om någon kulturskymning i kulturhuset på fredagskvällen.

Kulturnatt var tillbaka efter förra årets uppehåll, och det var full aktivitet i hela huset. En av alla stationer var fotostudion utanför konstmuseet. Där kunde man bli fotograferad på så sätt som porträttfotografierna såg ut förr – då det var en högtidlig händelse. Men när Towe Lindblom och Berith Stennabb radade upp sig framför kameran tillsammans med Tomas Nilsson i färgglada peruker kändes det inte särskilt stelt eller uppstyltat.

– Vi lever ut den inre kulturtanten, menar Towe.

– Jag är kulturtant, men har klätt ut mig till man, säger Tomas Nilsson.

Skrivmaskin från stenåldern

Kulturnattas tema var kärlek och gemenskap och det hängde hjärtan lite här och var. Uppe i konstverkstan handlade det också om drömmar när Tibros kultursekreterare Jenny Ekman ledde tillverkandet av en stor bakelsebuffé. Men i stället för florsocker, ägg eller marsipan tillverkades dessa bakverk av diverse återanvänt material. Deltagarna skrev också ner sina recept. Till exempel kunde de se ut såhär: ”Vaniljdrömmar. 1 del sömn, 2 delar värme, 1 dl socker, bikarbonat, tre rosa pärlor”.

Recepten skrevs dessutom ner på klassiska Facit privat. En apparat som är stenåldersmässig i dagens IT-samhälle.

– Jag har sett en skrivmaskin förut, på Barnens hus i Tidaholm, säger tioåriga Melvin Olsson samtidigt som han hamrar ner receptet på sin rosavita gräddkaka.

– Den är svårare att skriva på än en dator, man måste trycka till mycket hårdare.

Räknade ner till Count

Alla punkter i programmet var för alla. Till Count Basie-konserten i Stadsteatern fick man dock lösa entré, vilket runt 400 personer gjorde. De fick se Ronny Nyman och Skövde storband hylla den amerikanske jazzpianisten som dog för snart 30 år sedan. Snart dansade också sångaren Johan Wendt in på scenen och med en slappt knuten slips runt halsen och New Yorks skyline i bakgrunden rev han av Fly me to the moon. En måne i kulturnatten.

Kulturnatt var tillbaka efter förra årets uppehåll, och det var full aktivitet i hela huset. En av alla stationer var fotostudion utanför konstmuseet. Där kunde man bli fotograferad på så sätt som porträttfotografierna såg ut förr – då det var en högtidlig händelse. Men när Towe Lindblom och Berith Stennabb radade upp sig framför kameran tillsammans med Tomas Nilsson i färgglada peruker kändes det inte särskilt stelt eller uppstyltat.

– Vi lever ut den inre kulturtanten, menar Towe.

– Jag är kulturtant, men har klätt ut mig till man, säger Tomas Nilsson.

Skrivmaskin från stenåldern

Kulturnattas tema var kärlek och gemenskap och det hängde hjärtan lite här och var. Uppe i konstverkstan handlade det också om drömmar när Tibros kultursekreterare Jenny Ekman ledde tillverkandet av en stor bakelsebuffé. Men i stället för florsocker, ägg eller marsipan tillverkades dessa bakverk av diverse återanvänt material. Deltagarna skrev också ner sina recept. Till exempel kunde de se ut såhär: ”Vaniljdrömmar. 1 del sömn, 2 delar värme, 1 dl socker, bikarbonat, tre rosa pärlor”.

Recepten skrevs dessutom ner på klassiska Facit privat. En apparat som är stenåldersmässig i dagens IT-samhälle.

– Jag har sett en skrivmaskin förut, på Barnens hus i Tidaholm, säger tioåriga Melvin Olsson samtidigt som han hamrar ner receptet på sin rosavita gräddkaka.

– Den är svårare att skriva på än en dator, man måste trycka till mycket hårdare.

Räknade ner till Count

Alla punkter i programmet var för alla. Till Count Basie-konserten i Stadsteatern fick man dock lösa entré, vilket runt 400 personer gjorde. De fick se Ronny Nyman och Skövde storband hylla den amerikanske jazzpianisten som dog för snart 30 år sedan. Snart dansade också sångaren Johan Wendt in på scenen och med en slappt knuten slips runt halsen och New Yorks skyline i bakgrunden rev han av Fly me to the moon. En måne i kulturnatten.