23 nov 2013 20:00

23 jan 2015 15:35

Hon tar retoriken till Skövde

Jonna vill hjälpa folk att uttrycka sig

Jonna Nyberg vill hjälpa folk att uttrycka sig i tal och skrift. I januari startar hon ett företag med en stark lokal anknytning.
– Skaraborg är redo för retorik, säger hon.

Skövdebon Jonna Nyberg har studerat till retorikkonsult vid Södertörns högskola i Stockholm. Efter tre års utbildning startar hon nu sitt eget företag. Det mesta är redan klart, nu väntar hon bara på de sista pappren.

Efterfrågan avgör utbudet

Företaget kommer till en början att erbjuda många olika tjänster inom ämnet retorik. Marknaden avgör sedan vad hon satsar på. Kontoret kommer att ligga centralt i Skövde och det är också där hon planerar att verka.

– Skövde är en växande stad, här vågar man satsa, säger Jonna Nyberg.

Retorik handlar om konsten att tala och skriva, att hitta nyckelorden som övertygar. Företaget kommer att rikta sig till både privatpersoner, skolor och företag. Lösningarna kommer att anpassas efter varje kunds önskemål. Det kan vara allt från att hålla ett föredrag inför en grupp till medieträning. Jonna kommer arbeta med skrift, tal och kroppsspråk.

Ser ett behov

Vänner och bekanta ber ofta om hennes hjälp med jobbansökningar. Jonna vet att många fler skulle kunna ha nytta av hennes kunskaper i retorik. För att få ett grepp om marknaden har hon ringt runt till olika företag och presenterat sin idé, de flesta har varit mycket intresserade.

Att jobba som en anställd på ett företag är svårt eftersom de oftast inte har en tjänst avsatt för en konsult i retorik. Eftersom behovet ändå finns så startar hon nu sin egen firma.

– Jag tror verkligen på detta, säger Jonna Nyberg.

Mycket stöd

Hon har fått mycket hjälp med förberedelserna. Hennes bror och svärfar har båda erfarenhet som egna företagare. De hjälper henne att undvika de värsta fallgroparna. Nyföretagarcentrum har varit med genom hela processen och en revisor har hjälpt till att lägga upp en budget. Även maken har varit ett bra bollplank.

– Nyföretagarcentrum har varit fantastiska, säger Jonna Nyberg.

Skövdebon Jonna Nyberg har studerat till retorikkonsult vid Södertörns högskola i Stockholm. Efter tre års utbildning startar hon nu sitt eget företag. Det mesta är redan klart, nu väntar hon bara på de sista pappren.

Efterfrågan avgör utbudet

Företaget kommer till en början att erbjuda många olika tjänster inom ämnet retorik. Marknaden avgör sedan vad hon satsar på. Kontoret kommer att ligga centralt i Skövde och det är också där hon planerar att verka.

– Skövde är en växande stad, här vågar man satsa, säger Jonna Nyberg.

Retorik handlar om konsten att tala och skriva, att hitta nyckelorden som övertygar. Företaget kommer att rikta sig till både privatpersoner, skolor och företag. Lösningarna kommer att anpassas efter varje kunds önskemål. Det kan vara allt från att hålla ett föredrag inför en grupp till medieträning. Jonna kommer arbeta med skrift, tal och kroppsspråk.

Ser ett behov

Vänner och bekanta ber ofta om hennes hjälp med jobbansökningar. Jonna vet att många fler skulle kunna ha nytta av hennes kunskaper i retorik. För att få ett grepp om marknaden har hon ringt runt till olika företag och presenterat sin idé, de flesta har varit mycket intresserade.

Att jobba som en anställd på ett företag är svårt eftersom de oftast inte har en tjänst avsatt för en konsult i retorik. Eftersom behovet ändå finns så startar hon nu sin egen firma.

– Jag tror verkligen på detta, säger Jonna Nyberg.

Mycket stöd

Hon har fått mycket hjälp med förberedelserna. Hennes bror och svärfar har båda erfarenhet som egna företagare. De hjälper henne att undvika de värsta fallgroparna. Nyföretagarcentrum har varit med genom hela processen och en revisor har hjälpt till att lägga upp en budget. Även maken har varit ett bra bollplank.

– Nyföretagarcentrum har varit fantastiska, säger Jonna Nyberg.

  • Linda van Lith