30 nov 2013 11:00

23 jan 2015 15:35

Projektet Vuxna förebilder söker fler vuxna

Många ungdomar skulle må bättre om de hade någon vuxen att prata med. Nu letar ansvariga i projektet efter fler vuxna förebilder.
– Små saker kan göra jättestor skillnad, säger Jan Erik Kantola, projektansvarig på Skövde Kommun.

SLA skrev om projektet förra hösten, då hade det precis startat. Vuxna förebilder hette då ”fadderprojektet”, ett namn som ledde till en rad missuppfattningar. Ordet fadder förknippades bland annat med bidrag i form av pengar, något som inte alls stämmer in på verksamheten.

Extra stöttning

Nu behöver Vuxna förebilder hitta fler vuxna som är beredda att offra lite av sin tid – en mentor utanför hemmet som finner glädje i att två gånger i månaden umgås med en person som behöver lite extra stöd.

Ungdomarna som behöver en extra förebild är mellan 9 och 17 år. Det är oftast ungdomarna själva, föräldrarna eller någon som arbetar på skolan som hör av sig till Vuxna förebilder om de ser att någon skulle må bra av en kontakt utanför det egna hemmet, någon i behov av extra stöttning.

– Detta är inget värstingprojekt, säger Jan Erik Kantola.

Att finnas till hands

De vuxna deltar på ett ideellt plan, det handlar inte om att vara psykolog eller att ständigt tillrättavisa ungdomarna, bara om att finnas där, lyssna och hitta på saker tillsammans. Det tar alltid tid för människor att lära känna varandra men stämmer inte personkemin så kan det bli aktuellt att byta konstellation.

För att bli mentor måste man vara över 18 år och ostraffad. Den vuxna ska lämna en referens, intervjuas på polisstationen och genomgå en kortare utbildning som Studiefrämjandet håller i.

Ökat tryck

Projektet har sakta utvecklats. I dag har de sex mentorer och lika många ungdomar. Skolorna hör av sig allt oftare, nu behövs det verkligen fler vuxna.

– Uttrycket ”dagens ungdom” är fel, det är de vuxna som måste förstå att de är ungdomarnas förebilder, säger Jan Erik Kantola.

Vuxna förebilder är ett samarbete mellan Polisen, Svenska Kyrkan, Västra Götalandsregionen, Skövde Kommun, Ung i Skövde, Studiefrämjandet och Rädda Barnen.

SLA skrev om projektet förra hösten, då hade det precis startat. Vuxna förebilder hette då ”fadderprojektet”, ett namn som ledde till en rad missuppfattningar. Ordet fadder förknippades bland annat med bidrag i form av pengar, något som inte alls stämmer in på verksamheten.

Extra stöttning

Nu behöver Vuxna förebilder hitta fler vuxna som är beredda att offra lite av sin tid – en mentor utanför hemmet som finner glädje i att två gånger i månaden umgås med en person som behöver lite extra stöd.

Ungdomarna som behöver en extra förebild är mellan 9 och 17 år. Det är oftast ungdomarna själva, föräldrarna eller någon som arbetar på skolan som hör av sig till Vuxna förebilder om de ser att någon skulle må bra av en kontakt utanför det egna hemmet, någon i behov av extra stöttning.

– Detta är inget värstingprojekt, säger Jan Erik Kantola.

Att finnas till hands

De vuxna deltar på ett ideellt plan, det handlar inte om att vara psykolog eller att ständigt tillrättavisa ungdomarna, bara om att finnas där, lyssna och hitta på saker tillsammans. Det tar alltid tid för människor att lära känna varandra men stämmer inte personkemin så kan det bli aktuellt att byta konstellation.

För att bli mentor måste man vara över 18 år och ostraffad. Den vuxna ska lämna en referens, intervjuas på polisstationen och genomgå en kortare utbildning som Studiefrämjandet håller i.

Ökat tryck

Projektet har sakta utvecklats. I dag har de sex mentorer och lika många ungdomar. Skolorna hör av sig allt oftare, nu behövs det verkligen fler vuxna.

– Uttrycket ”dagens ungdom” är fel, det är de vuxna som måste förstå att de är ungdomarnas förebilder, säger Jan Erik Kantola.

Vuxna förebilder är ett samarbete mellan Polisen, Svenska Kyrkan, Västra Götalandsregionen, Skövde Kommun, Ung i Skövde, Studiefrämjandet och Rädda Barnen.

  • Linda van Lith