02 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:35

Helenas vegetariska Jansson

Julrecept

Recept:

200 g morot

100 g rotselleri (tar man för mycket rotselleri tar den över smaken helt)

200 g palsternacka

300 g potatis

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

2 msk färsk timjan

2 msk färsk rosmarin

1-1,5 tsk salt

nymald svartpeppar

ströbröd

3 dl vispgrädde

2 msk koncentrerad apelsinjuice

Skala rotfrukterna och skär dem i tunna strimlor. Strimla purjolöken, hacka vitlöken.

Blanda allt i en skål tillsammans med kryddorna. Häll över allt i en smord form och häll över vispgrädde och koncentrerad apelsinjuice.

Strö över ströbröd och lägg på några smörklickar på ytan.

Gratinera i ugn 200 grader 40-45 minuter.

Väl mött i december! Vänligen/ Helena

Recept:

200 g morot

100 g rotselleri (tar man för mycket rotselleri tar den över smaken helt)

200 g palsternacka

300 g potatis

1 purjolök

2 vitlöksklyftor

2 msk färsk timjan

2 msk färsk rosmarin

1-1,5 tsk salt

nymald svartpeppar

ströbröd

3 dl vispgrädde

2 msk koncentrerad apelsinjuice

Skala rotfrukterna och skär dem i tunna strimlor. Strimla purjolöken, hacka vitlöken.

Blanda allt i en skål tillsammans med kryddorna. Häll över allt i en smord form och häll över vispgrädde och koncentrerad apelsinjuice.

Strö över ströbröd och lägg på några smörklickar på ytan.

Gratinera i ugn 200 grader 40-45 minuter.

Väl mött i december! Vänligen/ Helena

Helena Jansson om julmat

Vad betyder julbordet för dig?

- För mig är julbordet mer de människor som finns runt bordet än maten på det. Jag älskar att få tid att sitta ner tillsammans med mina favoritpersoner och njuta av deras sällskap, och att det sedan är god mat i tillägg är så klart helt fantastiskt.

Vad ser du helst INTE på julbordet?

- Jag äter verkligen det allra mesta, men om jag får bestämma blir det mer fisk och mindre gris. Det finns två saker som jag absolut inte tycker om och det är ägg och banan, men det är ju som inte så svårt att undvara på julen.

Hur mycket är hemlagat på ditt julbord?

- Helst allt. Jag ser hellre ett julbord med färre rätter men som är väl tillagade på bra råvaror, än ett dignande bord som är dukat med halvfabrikat.