03 dec 2013 17:02

23 jan 2015 15:35

Förståelse för fotoförbud

Njut av barnens skönsång och tindrande ögon i marschallernas sken på lucia. Men fotografera inte. Det råder fortsatt fotoförbud på skolorna i Skövde kommun – och fler och fler föräldrar accepterar det.

Det vore inte några problem med att fotografera lucior, stjärngossar och tomtar om bilderna inte fått större spridning än till det egna fotoalbumet – om det nu är någon som fortfarande använder sådana.

Men numer finns risken att bilderna hamnar på till exempel Facebook, Twitter eller Instagram. Därmed kan nästan hela världen få åtkomst till bilderna – något som kan sluta väldigt olyckligt.

– Det kan handla om barn som har skyddat boende eller barn som är mitt uppe i en vårdnadstvist och som kan få sin situation förvärrad, säger Skövde kommuns skolchef Anna Sundström.

– Jag har pratat med rektorerna, och vad jag förstår är det fler och fler föräldrar som inte vill att bilder ska spridas i andra medier, fortsätter hon.

Lugnare luciatåg

Kommunen har också i år gått ut med direktiv på sin hemsida om hur fotograferingen vid lucia och dylika högtider ska hanteras.

– Det är tredje året vi har fotoförbud, något som barnen själva generellt sett har uppskattat. Jag har hört om barn som blivit irriterade av föräldrar som springer runt med kameror. Det är lugnare för barnen i luciatågen nu, säger Sundström.

Ökad förståelse

Ett och annat samtal har skolchefen fått ta emot från irriterade föräldrar.

– Jag är den första att beklaga det här, men man måste respektera de föräldrar som inte vill att barnens ska var med på bild. Men under senaste året har jag inte hört någonting, och samma regler gäller vid skolavslutningarna. Jag uppfattar det som så att förståelsen för det hela har ökat.

Jag ska till mina barns förskola nästa vecka för att titta på luciatåget och jag tar med mig kameran. Vad kan jag förvänta mig?

– Då räknar jag med att förskolechefen informerar om vad som gäller vid luciatåget. Sen kan de barn som inte får vara med på bild gå undan, därefter får man fotografera. Så!

Vad kan få er att ändra policy?

– Om man släcker ner internet, men det tror jag inte någon av oss vill.

Det vore inte några problem med att fotografera lucior, stjärngossar och tomtar om bilderna inte fått större spridning än till det egna fotoalbumet – om det nu är någon som fortfarande använder sådana.

Men numer finns risken att bilderna hamnar på till exempel Facebook, Twitter eller Instagram. Därmed kan nästan hela världen få åtkomst till bilderna – något som kan sluta väldigt olyckligt.

– Det kan handla om barn som har skyddat boende eller barn som är mitt uppe i en vårdnadstvist och som kan få sin situation förvärrad, säger Skövde kommuns skolchef Anna Sundström.

– Jag har pratat med rektorerna, och vad jag förstår är det fler och fler föräldrar som inte vill att bilder ska spridas i andra medier, fortsätter hon.

Lugnare luciatåg

Kommunen har också i år gått ut med direktiv på sin hemsida om hur fotograferingen vid lucia och dylika högtider ska hanteras.

– Det är tredje året vi har fotoförbud, något som barnen själva generellt sett har uppskattat. Jag har hört om barn som blivit irriterade av föräldrar som springer runt med kameror. Det är lugnare för barnen i luciatågen nu, säger Sundström.

Ökad förståelse

Ett och annat samtal har skolchefen fått ta emot från irriterade föräldrar.

– Jag är den första att beklaga det här, men man måste respektera de föräldrar som inte vill att barnens ska var med på bild. Men under senaste året har jag inte hört någonting, och samma regler gäller vid skolavslutningarna. Jag uppfattar det som så att förståelsen för det hela har ökat.

Jag ska till mina barns förskola nästa vecka för att titta på luciatåget och jag tar med mig kameran. Vad kan jag förvänta mig?

– Då räknar jag med att förskolechefen informerar om vad som gäller vid luciatåget. Sen kan de barn som inte får vara med på bild gå undan, därefter får man fotografera. Så!

Vad kan få er att ändra policy?

– Om man släcker ner internet, men det tror jag inte någon av oss vill.