04 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:35

Kristinas deckarlimpa

I detta julrecept får ni ta del av hur deckarförfattaren Kristina Appelqvist bakar limpor.

Bakgrund

I min familj har vi ätit detta bröd under julen i över 20 år, innan dess har min svärmor bakat det varje år sedan mitten av 70-talet – så det har verkligen en självklar plats på familjens och släktens julbord. En jul utan detta bröd är otänkbart – första skivan äter vi på julaftons morgon med en bit av julskinkan som pålägg. Sedan sätts det fram vid varje måltid under julen – och det finns självklart med på julaftonens stora julbord.

RECEPT 2 limpor

Brödet bakas under två dagar.

Ingredienser första dagen: 25 g jäst, 1, 5 dl vatten, 1,5 dl rågsikt

Ingredienser andra dagen: 3,5 dl vatten, 6,5 dl vetemjöl, 4,5 dl rågsikt, 1 msk olja, 2 tsk salt

Gör så här första dagen: Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet. Rör i 1,5 dl rågsikt och låt degen stå i rumstemperatur under duk i ca 24 timmar.

Gör så här andra dagen: Rör i vatten, vetemjöl, rågsikt, olja och salt. Låt degen stå övertäckt i bunke i ca 30 min. Knåda degen och forma till två limpor. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt på ugnen medan degen jäser och värm ugnen till 200-225 grader.

Grädda i cirka 30 min. Låt brödet svalna på galler väl inlindade i bakdukar.

Bakgrund

I min familj har vi ätit detta bröd under julen i över 20 år, innan dess har min svärmor bakat det varje år sedan mitten av 70-talet – så det har verkligen en självklar plats på familjens och släktens julbord. En jul utan detta bröd är otänkbart – första skivan äter vi på julaftons morgon med en bit av julskinkan som pålägg. Sedan sätts det fram vid varje måltid under julen – och det finns självklart med på julaftonens stora julbord.

RECEPT 2 limpor

Brödet bakas under två dagar.

Ingredienser första dagen: 25 g jäst, 1, 5 dl vatten, 1,5 dl rågsikt

Ingredienser andra dagen: 3,5 dl vatten, 6,5 dl vetemjöl, 4,5 dl rågsikt, 1 msk olja, 2 tsk salt

Gör så här första dagen: Lös upp jästen i det fingerljumma vattnet. Rör i 1,5 dl rågsikt och låt degen stå i rumstemperatur under duk i ca 24 timmar.

Gör så här andra dagen: Rör i vatten, vetemjöl, rågsikt, olja och salt. Låt degen stå övertäckt i bunke i ca 30 min. Knåda degen och forma till två limpor. Lägg dem på plåt och låt dem jäsa i ca 30 min. Sätt på ugnen medan degen jäser och värm ugnen till 200-225 grader.

Grädda i cirka 30 min. Låt brödet svalna på galler väl inlindade i bakdukar.

Kristina om julmat

Vad betyder julbordet för dig?

– För mig handlar julbordet främst om gemenskap, glädje och fest! Stämningen är nästan viktigare än maten. Julbordet är också själva sinnebilden för julfirandet, det är då vi äntligen sitter ner tillsammans och njuter av julmaten efter alla julförberedelser och allt julstök.

Vad ser du hest INTE på julbordet?

Alla former av patéer kan kvitta, liksom grönkål och bruna bönor som finns på vissa julbord.

Hur mycket är hemlagat på ditt julbord?

– Vissa saker är alltid hemgjorda som det julbröd jag bidrar med här, köttbullar, Jansson, skinka (inte så att vi slaktar grisen men vi griljerar den själva), brunkål, patéer (som andra äter, inte jag), hemgjord senap, sill och strömming, revbensspjäll. Annat köps färdigt som sillsallad, rödbetssallad och en hel del annat.