07 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:35

Lars Appelqvists fruktkaka

Julrecept

Lars Appelqvist, Vd för Löfbergs, gillar att laga en söt fruktkaka till kaffet under julbordet. Här delar han med sig av receptet till SLAs läsare.

Recept:

1 dl. konc.körsbärssaft

2 dl. vatten

2 dl. fint tärnade äpplen

1 dl. tärnad annanas

1 ½ dl. russin

1 dl. valnötskärnor

1 dl. mandel

4 ½ dl. vetemjöl

1 ½ tsk. Bikarbonat

250 gr. Smör

2 ½ dl. socker

½ tsk. Salt

4 ägg

1 tsk. Vaniljsocker

Grovhacka nötterna och blötlägg i saften tillsammans med vattnet, russinen och frukten i 1 tim.

Sätt ugnen på 140 grader

Vispa samman socker, vanilj, salt och smör med elvisp. Rör i äggen ett i taget med vispen (rör in ägget ordentligt innan nästa ägg går i )

Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål. Vänd sedan i frukt och nötter och slutligen vänd alltsammans i äggblandningen.

Ta gärna teflonform eller lägg smörat ugnspapper i en brödform. Häll i smeten. Ställ in i mitten på ugnen, lägg på aluminiumfolie efter 1 timma och låt stå i ugnen ytterligare 1 ½ tim.

Låt kakan ligga kvar i formen och svalna i minst 5 tim. (helst ett dygn) innan du skär upp den.

Innan servering blanda samman florsocker och crème fraiche sprid över kakan och strö mandel över.

Godast efter ett par dagar.

Lycka till ! / Lars Appelqvist

Recept:

1 dl. konc.körsbärssaft

2 dl. vatten

2 dl. fint tärnade äpplen

1 dl. tärnad annanas

1 ½ dl. russin

1 dl. valnötskärnor

1 dl. mandel

4 ½ dl. vetemjöl

1 ½ tsk. Bikarbonat

250 gr. Smör

2 ½ dl. socker

½ tsk. Salt

4 ägg

1 tsk. Vaniljsocker

Grovhacka nötterna och blötlägg i saften tillsammans med vattnet, russinen och frukten i 1 tim.

Sätt ugnen på 140 grader

Vispa samman socker, vanilj, salt och smör med elvisp. Rör i äggen ett i taget med vispen (rör in ägget ordentligt innan nästa ägg går i )

Blanda mjöl och bakpulver i en annan skål. Vänd sedan i frukt och nötter och slutligen vänd alltsammans i äggblandningen.

Ta gärna teflonform eller lägg smörat ugnspapper i en brödform. Häll i smeten. Ställ in i mitten på ugnen, lägg på aluminiumfolie efter 1 timma och låt stå i ugnen ytterligare 1 ½ tim.

Låt kakan ligga kvar i formen och svalna i minst 5 tim. (helst ett dygn) innan du skär upp den.

Innan servering blanda samman florsocker och crème fraiche sprid över kakan och strö mandel över.

Godast efter ett par dagar.

Lycka till ! / Lars Appelqvist

Lars Appelqvist

Vad betyder julbordet för dig?

– Det står för tradition och skall helst vara som det alltid varit. Det är en jätteviktig del av hela jultraditionen. Just därför skall man inte äta för många julbord så att man är riktigt sugen den 24 dec

Vad ser du helst INTE på julbordet?

– För mycket influenser från andra matkulturer. Dock kan jag vara utan doppet i grytan som jag inte gillar.

Hur mycket på ditt/ert julbord är hemlagat?

Inte så mycket men sillen gör jag själv samt en del viltinslag.