08 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:35

Fredrik Belfrage: "Kål, ta mig fan"

Fredrik Belfrage har en stor kärlek till kål. I dag delar han med sig utav två favoritrecept.

Kål är gott, nyttigt och billigt. Har valt att göra två varianter som kan utgöra tillbehör till julmaten. Den första varianten har anknytning till Skövde. Jag åt den första gången för ett par år sen. Stjärnkocken Leif Mannerström gjorde rätten en kväll på Knistad när vi var där och spelade golf. Vi, ett gäng bortskämda gubbar, åt tills vi storknade. I ärlighetens namn ska jag säga att Mannerström använde riktig tryffel. Det är enkelt, snabbt och förföriskt gott.

Recept:

1 spetskålshuvud

4 del grädde

Några droppar tryffelolja

Salt och peppar.

Skiva kålen grovt.Häll på all grädde och gör ett uppkok. Rör i kålen då,och då så allt kålhack för ”bada” i grädden.

Skruva ner värmen och låt kålen

puttra några minuter.

Tillsätt salt och peppar.

Häll i ett par droppar tryffelolja. Var försiktig. Ta ett par droppar i taget och smaka av undan för undan. Tryffeloljan är smakrik och kan bli för dominant om man håller i för mycket.

Sila kålen i ett durkslag (då försvinner många kalorier) och servera.

Den här varianten brukar kallas Halländsk grönkål. Själv har jag uteslutande ätit den i Båstad

när svärmor Hildur var på gott humör (och det var hon ofta...)

2 paket färska grönkålsstånd

(eller 2 paket fryst)

4 dl skinkspad eller buljong.

2 msk smör

6-7 mask vispgrädde

1/4 tsk mald vitpeppar

Lite sirap, ca en msk

Ta bort de grova stjälkarna på grönkålen, hacka bladen grovt.

Koka upp buljongen och lägg i grönkålen.

Koka utan lock tills så gott som all spad kokat in.(Det tar ca 20 min.)

Bryn sedan smöret i en stekpanna,lägg i grönkålshacket och fräs kålen försiktigt.

Späd med grädden och tillsätt kryddorna.Servera

Allt gott / Fredrik Belfrage

Kål är gott, nyttigt och billigt. Har valt att göra två varianter som kan utgöra tillbehör till julmaten. Den första varianten har anknytning till Skövde. Jag åt den första gången för ett par år sen. Stjärnkocken Leif Mannerström gjorde rätten en kväll på Knistad när vi var där och spelade golf. Vi, ett gäng bortskämda gubbar, åt tills vi storknade. I ärlighetens namn ska jag säga att Mannerström använde riktig tryffel. Det är enkelt, snabbt och förföriskt gott.

Recept:

1 spetskålshuvud

4 del grädde

Några droppar tryffelolja

Salt och peppar.

Skiva kålen grovt.Häll på all grädde och gör ett uppkok. Rör i kålen då,och då så allt kålhack för ”bada” i grädden.

Skruva ner värmen och låt kålen

puttra några minuter.

Tillsätt salt och peppar.

Häll i ett par droppar tryffelolja. Var försiktig. Ta ett par droppar i taget och smaka av undan för undan. Tryffeloljan är smakrik och kan bli för dominant om man håller i för mycket.

Sila kålen i ett durkslag (då försvinner många kalorier) och servera.

Den här varianten brukar kallas Halländsk grönkål. Själv har jag uteslutande ätit den i Båstad

när svärmor Hildur var på gott humör (och det var hon ofta...)

2 paket färska grönkålsstånd

(eller 2 paket fryst)

4 dl skinkspad eller buljong.

2 msk smör

6-7 mask vispgrädde

1/4 tsk mald vitpeppar

Lite sirap, ca en msk

Ta bort de grova stjälkarna på grönkålen, hacka bladen grovt.

Koka upp buljongen och lägg i grönkålen.

Koka utan lock tills så gott som all spad kokat in.(Det tar ca 20 min.)

Bryn sedan smöret i en stekpanna,lägg i grönkålshacket och fräs kålen försiktigt.

Späd med grädden och tillsätt kryddorna.Servera

Allt gott / Fredrik Belfrage

Fredrik Belfrage om julmat

Vad betyder julbordet för dig?

– Ingen fanatiker, det räcker att äta julbord en gång.

Vad ser du hest INTE på julbordet?

– Påskkärringar

Hur mycket är hemlagat på ditt julbord?

– Ölen, snapsen vinet och sillsalladen.