10 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Flemming gör Ris á l’a mande

Julrecept

Krönikören och skådespelaren Flemming Mouritsen delar med sig av ett dessertrecept som kan passa bra till årets julbord.

Ris á l’a mande (uttalas hos oss Risalamang) med mandelgåva

Denna dessert brukar vi alltid äta på julafton i min familj och ve den som tjyvhåller på mandeln så att de andra äter och letar i onödan.

Jag frågade min mor efter receptet men hon brukade alltid göra det på känn, så hon letade upp receptet i sin gamla husmorskokbok. Om det är till fyra personer eller fler vet jag inte, men man får väl prova sig fram. Istället för sherry kan man hälla i lite vanillinsocker, eller koka med några vaniljstänger i gröten. Numera är det min syster som lagar läckerbiten men jag väljer att ta mors gamla originalrecept.

Recept:

50 g risgrynsgrötsgryn

6 dl mjölk

Två blad uppblött gelatin (Det använder vi inte längre)

2 msk socker

40 g skållade, grovhackade mandlar

1 hel skållad mandel

1 snapsglas sherry (2-4 cl)

3 dl vispgrädde

1 förpackning syltade urkärnade körsbär

lite potatismjöl

Ris á l’a mande, så här gör du:

Koka gröt och mjölk som vanlig risgrynsgröt.

Blanda i socker, mandlar och sherry. (och gelatin?)

Låt det kallna.

Vispa grädden hårt, men inte till smör och vänd ner den i gröten.

Recept sås:

Häll körsbären med sin saft i en kastrull och värm upp så det nästan kokar.

jämna av till sås med lite potatismjöl.

Servera gröten kall och häll på varm sås. Den som får den hela mandeln vinner mandelgåvan som i vår familj oftast består av en marsipangris. Ni vet en sån med bakdelen doppad i choklad. Detta är en dansk tradition.

Dessutom; för att luras är det kul att lägga i några nästan hela mandlar.

Ris á l’a mande (uttalas hos oss Risalamang) med mandelgåva

Denna dessert brukar vi alltid äta på julafton i min familj och ve den som tjyvhåller på mandeln så att de andra äter och letar i onödan.

Jag frågade min mor efter receptet men hon brukade alltid göra det på känn, så hon letade upp receptet i sin gamla husmorskokbok. Om det är till fyra personer eller fler vet jag inte, men man får väl prova sig fram. Istället för sherry kan man hälla i lite vanillinsocker, eller koka med några vaniljstänger i gröten. Numera är det min syster som lagar läckerbiten men jag väljer att ta mors gamla originalrecept.

Recept:

50 g risgrynsgrötsgryn

6 dl mjölk

Två blad uppblött gelatin (Det använder vi inte längre)

2 msk socker

40 g skållade, grovhackade mandlar

1 hel skållad mandel

1 snapsglas sherry (2-4 cl)

3 dl vispgrädde

1 förpackning syltade urkärnade körsbär

lite potatismjöl

Ris á l’a mande, så här gör du:

Koka gröt och mjölk som vanlig risgrynsgröt.

Blanda i socker, mandlar och sherry. (och gelatin?)

Låt det kallna.

Vispa grädden hårt, men inte till smör och vänd ner den i gröten.

Recept sås:

Häll körsbären med sin saft i en kastrull och värm upp så det nästan kokar.

jämna av till sås med lite potatismjöl.

Servera gröten kall och häll på varm sås. Den som får den hela mandeln vinner mandelgåvan som i vår familj oftast består av en marsipangris. Ni vet en sån med bakdelen doppad i choklad. Detta är en dansk tradition.

Dessutom; för att luras är det kul att lägga i några nästan hela mandlar.

Flemming om julmaten

Vad betyder julbordet för dig?

– Julbordet är den stora upplevelsen vid jul då familjen samlas och har en mycket trivsam och avslappnad stund tillsammans. Sedan vidtar julklapparna och då kaoset igång, om än ett trivsamt kaos.

Vad ser du helst INTE på julbordet?

– Lutfisk anser jag inte vara tjänligt som människoföda och bruna bönor har heller inget på julbordet att göra.

Hur mycket är hemlagat på ditt julbord?

– Allt på julbordet utom möjligtvis sillen och laxen är hemlagat. Men jag skall inte ta åt mig äran för något då det är min syster och framförallt hennes man som kockar till jul.