11 dec 2013 09:47

23 jan 2015 15:36

Ahlberg läste nobelpristagare

Skådespelerskan Eva Ahlberg och kollegan Håkan Palm lät stadsbibliotekets besökare på tisdagen ta del av nobelpristagaren i litteratur Alice Munros novellsamling För mycket lycka.

Hyllplanen med Alice Munros böcker har sedan hon tillkännagavs som årets nobelpristagare i litteratur gapat tomma på stadsbiblioteket i Skövde. Men på Nobeldagen gavs dock bibliotekets gäster en möjlighet att kliva in i Alice Munros värld när skådespelaren Eva Ahlberg högläste en av hennes noveller.

– Hennes förmåga att inkludera så mycket i sina noveller, med så mycket under ytan och på så kort tid, är något som utmärker henne, säger Eva Ahlberg.

Även under Kulturnatten läste hon högt, men då ur Munros genombrott Tiggarflickan. På tisdagen valde hon i stället att läsa upp novellen Fria radikaler ur För mycket lycka.

– Det är ett riktigt drama, nästan som en thriller, säger hon.

Det var första gången som stadsbiblioteket arrangerade högläsning specifikt för Nobeldagen och lyssnarna bjöds även på en egenartad berättarform. För att gestalta en i novellen framträdande man hade Eva Ahlberg tagit hjälp av kollegan Håkan Palm. De delade inte scen utan deras dialog framfördes med enbart hans röst strömmade ur högtalaren. Ett formspråk som verkade uppskattas hos publiken som beskrev det som överraskande och effektfullt.

Hyllplanen med Alice Munros böcker har sedan hon tillkännagavs som årets nobelpristagare i litteratur gapat tomma på stadsbiblioteket i Skövde. Men på Nobeldagen gavs dock bibliotekets gäster en möjlighet att kliva in i Alice Munros värld när skådespelaren Eva Ahlberg högläste en av hennes noveller.

– Hennes förmåga att inkludera så mycket i sina noveller, med så mycket under ytan och på så kort tid, är något som utmärker henne, säger Eva Ahlberg.

Även under Kulturnatten läste hon högt, men då ur Munros genombrott Tiggarflickan. På tisdagen valde hon i stället att läsa upp novellen Fria radikaler ur För mycket lycka.

– Det är ett riktigt drama, nästan som en thriller, säger hon.

Det var första gången som stadsbiblioteket arrangerade högläsning specifikt för Nobeldagen och lyssnarna bjöds även på en egenartad berättarform. För att gestalta en i novellen framträdande man hade Eva Ahlberg tagit hjälp av kollegan Håkan Palm. De delade inte scen utan deras dialog framfördes med enbart hans röst strömmade ur högtalaren. Ett formspråk som verkade uppskattas hos publiken som beskrev det som överraskande och effektfullt.

  • Jimmy Andersson