11 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Marie Ekmans ugnsstekta honungsrevben.

Julrecept

Marie Ekman (s) tycker att revbensspjäll är något som hör julen till. I dag kan ni ta del av hur hon förbereder sin julmåltid.

Recept:

1.5 kg revben delas i lagom stora bitar

2 dl Matolja,

lite soja,

1- 2 msk rosmarin,

salt,

vitpeppar,

2 matskedar honung blandas till en marinad (ganska tjock) som penslas på revbenen.

Läggs i en stor stekpåse, klipp ett litet hål i ena kanten, i en stor, djup ugnsplåt,

Sätt in i ugnen, långt ned i 175 gr. Ska sedan stå i ugnen ca 80 minuter

Revbenen tas upp och serveras i en stor form på julbordet som ska ätas på kvällen!

Recept:

1.5 kg revben delas i lagom stora bitar

2 dl Matolja,

lite soja,

1- 2 msk rosmarin,

salt,

vitpeppar,

2 matskedar honung blandas till en marinad (ganska tjock) som penslas på revbenen.

Läggs i en stor stekpåse, klipp ett litet hål i ena kanten, i en stor, djup ugnsplåt,

Sätt in i ugnen, långt ned i 175 gr. Ska sedan stå i ugnen ca 80 minuter

Revbenen tas upp och serveras i en stor form på julbordet som ska ätas på kvällen!

Marie om julmaten

Vad betyder julbordet för dig?

– Jättemycket, en speciell måltid som avnjuts i lugn och ro på julaftons kväll, efter julklappsutdelningen med nära och kära. Vi har alla lagat våra specialiteter och som vi dukar upp och äter tillsammans. I år är det min tur att vara värdinna!

Vad ser du helst INTE på julbordet?

– Rödkål och sillsallad

Hur mycket på ditt/ert julbord är hemlagat?

– Det mesta, mina ugnstekta revben, mammas köttbullar, inlagd sill som mamma gör (efter min mormors recept) , Janssons frestelse som lagas av min äldre syster och prinskorv från Lugnås som min andra syster fixar, god ugnsomelett med svampstuvning och ägghalvor med gott på. Jag bakar brödkakor som mormor bakade, med anis och fänkål.