12 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Isak Wiigs fläskkorv - med äpple och rostade färnkolsfrön

Julrecept

Isak Wig är med i kocklandslaget. I dag får ni veta hur ett proffs tillagar fläskkorv med julsmak.

Recept:

1 gullök

1msk solrosolja

2 msk fänkålsfrön

1 kg bitar av fläskkarré

50 g ister

100g kokt potatis

30 g bacon

100 g torkade äpplen

1 tsk mejram torkad

1 msk salt

½ msk ny malen svartpeppar

5-6 dl vatten

2 m svinfjälster

Lägg svinfjälster i vatten och ställ i kylen över natten.

Skala och hacka löken fint. Bryn löken i panna med oljan tills den blir gyllenbrun. Kyl ner.

Rosta fänkålsfröna i stekpanna. Mal dem grovt.

Mal karrén, ister, potatis, bacon, och äpplena i köttkvarnen. Även den brynta löken.

Tillsätt kryddorna i smeten och blanda om. Tillsätt vattnet, men börja med en mindre mängd

och späd färsen till en smidig konsistens den skall vara ganska lös.

Spola igenom fjälstret med vatten och trä det på korvhornet. Knyt fjälstret i änden men picka ett litet hål med en nål så luften åker ut.

Nu är det bara att stoppa korven och när du har en lagom lång korv ca 10 cm snurrar du korven och kör en till men snurra nästa korv då åt andra hållet, annars snurra den första upp sig. Och så är det bara att fortsätta tills fjälstret tagit slut.

Knyt bomullssnöre mellan korvarna.

Sätt korven i kylen i några timmar innan ni steker eller kokar den, så den hinner mogna till sig i smakerna.

Mycket nöje

Isak Wiig

Kocklandslaget

Recept:

1 gullök

1msk solrosolja

2 msk fänkålsfrön

1 kg bitar av fläskkarré

50 g ister

100g kokt potatis

30 g bacon

100 g torkade äpplen

1 tsk mejram torkad

1 msk salt

½ msk ny malen svartpeppar

5-6 dl vatten

2 m svinfjälster

Lägg svinfjälster i vatten och ställ i kylen över natten.

Skala och hacka löken fint. Bryn löken i panna med oljan tills den blir gyllenbrun. Kyl ner.

Rosta fänkålsfröna i stekpanna. Mal dem grovt.

Mal karrén, ister, potatis, bacon, och äpplena i köttkvarnen. Även den brynta löken.

Tillsätt kryddorna i smeten och blanda om. Tillsätt vattnet, men börja med en mindre mängd

och späd färsen till en smidig konsistens den skall vara ganska lös.

Spola igenom fjälstret med vatten och trä det på korvhornet. Knyt fjälstret i änden men picka ett litet hål med en nål så luften åker ut.

Nu är det bara att stoppa korven och när du har en lagom lång korv ca 10 cm snurrar du korven och kör en till men snurra nästa korv då åt andra hållet, annars snurra den första upp sig. Och så är det bara att fortsätta tills fjälstret tagit slut.

Knyt bomullssnöre mellan korvarna.

Sätt korven i kylen i några timmar innan ni steker eller kokar den, så den hinner mogna till sig i smakerna.

Mycket nöje

Isak Wiig

Kocklandslaget

Isak om julmaten

Vad betyder julbordet för dig?

– Julbord för mig är nästan enbart förknippat med JOBB JOBB och Mycket JOBB.

Vad ser du hest INTE på julbordet?

– Jag tycker om det mesta men något som jag gärna hoppar över är LUTFISK. Inte riktigt min smak och konsistens.

Hur mycket är hemlagat på ditt julbord?

– Jag lagar julmat för så många andra under en dryg månad så när väl vårt eget julbord skall lagas så jag lite mätt på julens smaker. Men självklart gör jag så mycket som jag bara hinner. Inget annat skulle fungera.