12 dec 2013 05:00

23 jan 2015 15:36

Nobeldag firades på Frösve skola

Det var en ovanlig dag för eleverna på Frösve skola i Stöpen på onsdagen. I Nobelfirandets anda arrangerade skolan för femte året i rad en egen Nobellunch.

Det var förväntansfulla besökare som väntade på att få träda in i Blå hallen, eller det som till vardags går under namnet ”matsalen”. I den långa kön kunde man skönja eleganta pojkar i finbyxor, skjorta och tillhörande fluga samt flickor i sina finaste klänningar. Menyn hade tagits fram av eleverna och personalen i samråd. Huvudrätten bestod av ugnstekt kyckling med potatisgratäng och örtsky, serverad med en frisk grönsallad och till efterrätt bjöds gästerna på en klassisk chokladpudding med färska bär och vispad grädde. Till detta serverade tre eminenta serveringslag gästerna läsk eller mineralvatten.

Det är eleverna i årskurs fem som årligen arrangerar Nobellunchen. Traditionen har funnits i fem år och samtliga skolans ämnen innefattas på något vis. Eleverna har exempelvis själva i slöjden gjort kungaparets kronor och strukit bankettbordens alla blå dukar.

– Vi är så stolta över dessa fantastiska ungdomar, säger läraren Ingrid Nyman Johansson.

Eleverna har även fått rösta på vilka skolkamrater som ska vinna årets Nobelpris. Ämnena var litteratur och vetenskap och priset bestod av en bok och ett diplom. Årets pristagare i litteratur var Vincent Olsson, Ella Dahlén och Martin Johansson medan Maja Vänske och Rebecca Dahl fick motta priset i vetenskap.

Dagens höjdpunkt var ändå kungaparets entré till fanfar framförd av Alma Bergman. Alla stod upp när kung Karl XVI Gustaf och drottning Silvia – till vardags Isak Silverlilja och Matilda Gustafsson – äntrade salen och slog sig ner vid honnörsbordet tillsammans med självaste Alfred Nobel, för dagen gestaltad av Axel Hidemyr.

– Det var roligt och spännande att få spela Drottning Silvia, sa Matilda Gustafsson.

Det var förväntansfulla besökare som väntade på att få träda in i Blå hallen, eller det som till vardags går under namnet ”matsalen”. I den långa kön kunde man skönja eleganta pojkar i finbyxor, skjorta och tillhörande fluga samt flickor i sina finaste klänningar. Menyn hade tagits fram av eleverna och personalen i samråd. Huvudrätten bestod av ugnstekt kyckling med potatisgratäng och örtsky, serverad med en frisk grönsallad och till efterrätt bjöds gästerna på en klassisk chokladpudding med färska bär och vispad grädde. Till detta serverade tre eminenta serveringslag gästerna läsk eller mineralvatten.

Det är eleverna i årskurs fem som årligen arrangerar Nobellunchen. Traditionen har funnits i fem år och samtliga skolans ämnen innefattas på något vis. Eleverna har exempelvis själva i slöjden gjort kungaparets kronor och strukit bankettbordens alla blå dukar.

– Vi är så stolta över dessa fantastiska ungdomar, säger läraren Ingrid Nyman Johansson.

Eleverna har även fått rösta på vilka skolkamrater som ska vinna årets Nobelpris. Ämnena var litteratur och vetenskap och priset bestod av en bok och ett diplom. Årets pristagare i litteratur var Vincent Olsson, Ella Dahlén och Martin Johansson medan Maja Vänske och Rebecca Dahl fick motta priset i vetenskap.

Dagens höjdpunkt var ändå kungaparets entré till fanfar framförd av Alma Bergman. Alla stod upp när kung Karl XVI Gustaf och drottning Silvia – till vardags Isak Silverlilja och Matilda Gustafsson – äntrade salen och slog sig ner vid honnörsbordet tillsammans med självaste Alfred Nobel, för dagen gestaltad av Axel Hidemyr.

– Det var roligt och spännande att få spela Drottning Silvia, sa Matilda Gustafsson.

  • Jimmy Andersson