15 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Crister Fritzsons Saffranspannkaka

Julrecept

Crister Fritzson, Vd för SJ, berättar hur han brukar göra en stor gyllenbrun saffranspannkaka till julbordet.

Recept (8 portioner):

1.5 dl grötris

1.5 dl vatten

4 dl mjölk

0.5 tsk salt

Mandelmassa

1 dl mjölk1 g saffran (2 paket)

6 st ägg

200 g mandelmassa

2 msk vetemjöl

Smör till formen

0.5 dl flagad mandel

Den här pannkakan är perfekt att om man fått risgrynsgröt över. Då hoppar man bara över det första steget i receptet, att koka gröt och börjar direkt med att koka upp saffran i mjölk. Eller så kan man givetvis köpa färdig risgrynsgröt och använda det. Vispgrädden som serveras till är god att smaksätta med lite rom, punsch eller konjak.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Koka ris och vatten under lock i en kastrull tills vattnet har kokat in. Tillsätt 4 dl mjölk och salt.

3. Låt riset sjuda mjukt, ca 30 minuter. Rör om då och då, låt svalna.

4. Värm 1 dl mjölk med saffran.

5. Vispa äggen i en skål och tillsätt riven mandelmassa, gröt, saffransmjölk och vetemjöl.

6. Fördela smeten i en smord ugnsform och strö över flagad mandel. Grädda pannkakan gyllene i mitten av ugnen tills smeten har stannat, cirka 30 minuter.

Lättvispad grädde och åkerbär, hjortron eller jordgubbssylt till servering.

Recept (8 portioner):

1.5 dl grötris

1.5 dl vatten

4 dl mjölk

0.5 tsk salt

Mandelmassa

1 dl mjölk1 g saffran (2 paket)

6 st ägg

200 g mandelmassa

2 msk vetemjöl

Smör till formen

0.5 dl flagad mandel

Den här pannkakan är perfekt att om man fått risgrynsgröt över. Då hoppar man bara över det första steget i receptet, att koka gröt och börjar direkt med att koka upp saffran i mjölk. Eller så kan man givetvis köpa färdig risgrynsgröt och använda det. Vispgrädden som serveras till är god att smaksätta med lite rom, punsch eller konjak.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Koka ris och vatten under lock i en kastrull tills vattnet har kokat in. Tillsätt 4 dl mjölk och salt.

3. Låt riset sjuda mjukt, ca 30 minuter. Rör om då och då, låt svalna.

4. Värm 1 dl mjölk med saffran.

5. Vispa äggen i en skål och tillsätt riven mandelmassa, gröt, saffransmjölk och vetemjöl.

6. Fördela smeten i en smord ugnsform och strö över flagad mandel. Grädda pannkakan gyllene i mitten av ugnen tills smeten har stannat, cirka 30 minuter.

Lättvispad grädde och åkerbär, hjortron eller jordgubbssylt till servering.

Crister om julmaten

Vad betyder julbordet för dig?

– Det är när familjen samlas och julens börjar och man får, kanske, för första gången smaka på julens läckerheter

Vad ser du Helst INTE på julbordet?

– Något som jag inte klarar av är grisfötter

Hur mycket av ditt/ert julbord är hemlagat?

– Stora delar av julbordet är hemlagat, mina favoriter är inlagda sillen och den gravade laxen men nu också sen några år är saffranpannkakan en stor favorit