16 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Katarina Jonsson säger omelett

Julrecept

Julbordet är årets happening enligt Katarina Jonsson och familjen. Här får ni veta hur hon tillagar en god omelett.

Recept:

½l normalmjölk

5ägg

Salt och svartpeppar

Stuvning

I mellanstor burk handskalade räkor i lag

50g smör

4-5 msk mjöl

2-3 dl grädde

Salt och vitpeppar

I liten knippa dill

Gör så här

1. Koka upp mjölken och ta av den när den precis börjar koka.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Kyl mjölken, får ej vara ljummen. Då riskerar omeletten bli korning.

4. Vispa lätt ihop äggen och slå därefter i den kylda mjölken och vispa lätt samman vätskan. Salta och peppra.

Häll i en smord t ex oval ugnsform av normal storlek.

5. Grädda långt ner i ugnen tills omeletten höjt sig och fått en gyllene färg.

6. Under tiden smälter du smöret i en kastrull, häller i mjölet och fräser ca 1 min. Häll i spadet från räkorna och var noga med att röra eller vispa så att det ej bildas klumpar häll sedan på grädde efter hand tills stuvningen har önskad konsistens.

Låt stuvningen under omrörning koka några minuter så att mjölsmaken försvinner. Krydda med salt och vitpeppar. Sist tillsätts 2/3 av räkorna. Nu får det inte koka för då blir räkorna sega.

7. Ta ut omeletten, häll på räkstuvningen och garnera med resterande räkor och dillen.

Recept:

½l normalmjölk

5ägg

Salt och svartpeppar

Stuvning

I mellanstor burk handskalade räkor i lag

50g smör

4-5 msk mjöl

2-3 dl grädde

Salt och vitpeppar

I liten knippa dill

Gör så här

1. Koka upp mjölken och ta av den när den precis börjar koka.

2. Sätt ugnen på 200 grader.

3. Kyl mjölken, får ej vara ljummen. Då riskerar omeletten bli korning.

4. Vispa lätt ihop äggen och slå därefter i den kylda mjölken och vispa lätt samman vätskan. Salta och peppra.

Häll i en smord t ex oval ugnsform av normal storlek.

5. Grädda långt ner i ugnen tills omeletten höjt sig och fått en gyllene färg.

6. Under tiden smälter du smöret i en kastrull, häller i mjölet och fräser ca 1 min. Häll i spadet från räkorna och var noga med att röra eller vispa så att det ej bildas klumpar häll sedan på grädde efter hand tills stuvningen har önskad konsistens.

Låt stuvningen under omrörning koka några minuter så att mjölsmaken försvinner. Krydda med salt och vitpeppar. Sist tillsätts 2/3 av räkorna. Nu får det inte koka för då blir räkorna sega.

7. Ta ut omeletten, häll på räkstuvningen och garnera med resterande räkor och dillen.

Katarina om julmaten

Vad betyder julbordet för dig?

– Julen är årets happening med julbordet som den mysigaste familjestunden.

Vad ser du helst INTE på julbordet?

– Grisfötter och lutfisk.

Hur mycket på ditt/ert julbord är hemlagat?

– Allt utom viss sill.