17 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Chefredaktören gör mammas jansson

Julrecept

Det här är inte mitt recept. Det är min mammas. För några år sedan tröttnade jag på färdigköpt Jansson och bad henne lära mig den. Än är jag inte lika bra, men det blir lite mer ätligt för varje år.

Recept:

Alla mått ska tas med en nypa salt eftersom jag inte får skriva lagom mycket. Medan det inte får vara ens en enda nypa salt i själva Janssonen. Det är fusk.

15 medelstora potatisar. Fast sort, Asterix är bra.

250 gram ansjovisfiléer - två mellanstora burkar Grebbestads blir perfekt.

Två stora gula lökar.

En halvliter vipsgrädde.

Skala och gör tunna stavar av potatisen, sådär en halv centimeter tjocka. Det finns säkert någon inställning i moderna hushållsmaskiner, den jag använder ser ut som ett medeltida tortyrinstrument men bra blir det.

Hacka löken riktigt fin och bryn upp den i smör eller motsvarande så den får en fin gyllenbrun färg och är lite genomskinlig.

Klipp av bitar av ansjovisen så att de försvinner i ugnen men den goda smaken blir kvar.

Fyll en ugnssäker form med ett lager potatis, ett lager lök, ett lager ansjovis till det håller på att ta slut och avsluta med potatis igen.

Häll över ansjovisspadet. Alltihop. Verkar det bli för mycket så häll ändå, det ska smaka mycket ansjovis. Och häll grädden över det.

Ställ in den i ugnen på 200 grader tills potatisen överst blivit lite skönt knaprig och grädden slutat bubbla upp. Det tar uppåt en timma.

Ät! Det kanske inte är de nyttigaste ingredienserna man kan tänka sig i den här versionen, men det kan man tänka på när annandagen infinner sig.

Recept:

Alla mått ska tas med en nypa salt eftersom jag inte får skriva lagom mycket. Medan det inte får vara ens en enda nypa salt i själva Janssonen. Det är fusk.

15 medelstora potatisar. Fast sort, Asterix är bra.

250 gram ansjovisfiléer - två mellanstora burkar Grebbestads blir perfekt.

Två stora gula lökar.

En halvliter vipsgrädde.

Skala och gör tunna stavar av potatisen, sådär en halv centimeter tjocka. Det finns säkert någon inställning i moderna hushållsmaskiner, den jag använder ser ut som ett medeltida tortyrinstrument men bra blir det.

Hacka löken riktigt fin och bryn upp den i smör eller motsvarande så den får en fin gyllenbrun färg och är lite genomskinlig.

Klipp av bitar av ansjovisen så att de försvinner i ugnen men den goda smaken blir kvar.

Fyll en ugnssäker form med ett lager potatis, ett lager lök, ett lager ansjovis till det håller på att ta slut och avsluta med potatis igen.

Häll över ansjovisspadet. Alltihop. Verkar det bli för mycket så häll ändå, det ska smaka mycket ansjovis. Och häll grädden över det.

Ställ in den i ugnen på 200 grader tills potatisen överst blivit lite skönt knaprig och grädden slutat bubbla upp. Det tar uppåt en timma.

Ät! Det kanske inte är de nyttigaste ingredienserna man kan tänka sig i den här versionen, men det kan man tänka på när annandagen infinner sig.

Vad betyder julbordet för dig?

– Lugn och ro. Att laga maten kan vara lika rogivande som att äta den eftersom jag är en ökänd klantskalle och måste koncentrera mig helt på matlagningen för att inte skålla mig på kokande grädde.

Vad ser du helst INTE på julbordet?

Jag äter julbordet tillsammans med mamma och då är alla former av kött portade. Annars lutfisk, den är fullständigt oätlig enligt mina smaklökar. Fast avsnittet av Albert och Herbert när lutfisken får anabola steroider är roligt.

Hur mycket är hemlagat på ditt julbord?

Inte tillräckligt mycket. Jag får alltid för mig att göra mer själv inför varje jul och sen hinner jag inte med det. Men Janssonen är nödvändigt att göra själv!