19 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Lärare rasar mot Torbjörn Bergman

Moderaternas Torbjörn Bergman skriver att svenska lärare kommer från den lägst intellektuellt presterande halvan av befolkningen.
Nu rasar lärarna mot Skövdepolitikern.

Det är i efterspelet till lärarförbundens löneyrkande till kommunstyrelsen som Bergman hamnat i hetluften.

Bergman – som sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige – skrev ett eget personligt svar där han resonerar om tillståndet i den svenska skolan och i lärarkåren. Ni ser två av citaten till höger och det är dessa som väckt heta känslor framför allt hos Lärarnas Riksförbund. Sedan delar av brevet spridits via ett internt medlemsbrev har ordförande Olle Björk fått många reaktioner.

– Vissa medlemmar är fullständigt rasande och känner sig kränkta över att han drar alla över en kam på det här sättet. Om det här Skövdepolitikernas syn på lärarna är det svaret på varför vi haft en så medioker löneutveckling, säger Olle Björk.

Lågpresterande

Torbjörn Bergman bekräftar formuleringarna, men säger att det inte var skrivet som ett öppet brev. Han skickar över hela brevet till SLA för att visa att citaten är en del av hans resonemang om tillståndet i skolan. Där hänvisar han till en OECD-studie.

– Andemeningen är att svenska lärarkåren förhåller sig till svenska befolkningen i en lägre nivå än vad som är fallet i andra länder och det är en negativ spiral.

– Det var nyligen en nyhet att en slumpgenerator som gjorde högskoleprovet hade lika stor chans att komma in på lärarutbildningen som vem som helst och det tror jag inte någon i Sverige är nöjd med.

Men blir det inte för generella slutsatser från din sida i brevet?

– Jag har inte gjort undersökningen utan konstaterar bara att Sverige utmärker sig negativt.

Kan du se att det ses som provocerande uttalanden?

– Jag är mån om skolan och hoppas att det blir diskussion. Reinfeldt sa ju att 75 år är en bra pensionsålder vilket ansågs provocerande, men vi fick en bra diskussion om pensionsåldern. Något måste vi göra med skolan och jag hoppas att det blir diskussion.

Vill mäta

Torbjörn Bergman tillbakavisar fackens krav om högre lärarlöner som ett sätt höja attraktionskraften för yrket.

– Jag är inte beredd att ösa mer pengar på lärarkåren för högre löner. Det som är värt att satsa pengar på är kompetens och vi måste mäta vilka lärare som är bra för att lära av dem och för att kunna premiera duktiga lärare, säger Bergman.

Det är i efterspelet till lärarförbundens löneyrkande till kommunstyrelsen som Bergman hamnat i hetluften.

Bergman – som sitter i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige – skrev ett eget personligt svar där han resonerar om tillståndet i den svenska skolan och i lärarkåren. Ni ser två av citaten till höger och det är dessa som väckt heta känslor framför allt hos Lärarnas Riksförbund. Sedan delar av brevet spridits via ett internt medlemsbrev har ordförande Olle Björk fått många reaktioner.

– Vissa medlemmar är fullständigt rasande och känner sig kränkta över att han drar alla över en kam på det här sättet. Om det här Skövdepolitikernas syn på lärarna är det svaret på varför vi haft en så medioker löneutveckling, säger Olle Björk.

Lågpresterande

Torbjörn Bergman bekräftar formuleringarna, men säger att det inte var skrivet som ett öppet brev. Han skickar över hela brevet till SLA för att visa att citaten är en del av hans resonemang om tillståndet i skolan. Där hänvisar han till en OECD-studie.

– Andemeningen är att svenska lärarkåren förhåller sig till svenska befolkningen i en lägre nivå än vad som är fallet i andra länder och det är en negativ spiral.

– Det var nyligen en nyhet att en slumpgenerator som gjorde högskoleprovet hade lika stor chans att komma in på lärarutbildningen som vem som helst och det tror jag inte någon i Sverige är nöjd med.

Men blir det inte för generella slutsatser från din sida i brevet?

– Jag har inte gjort undersökningen utan konstaterar bara att Sverige utmärker sig negativt.

Kan du se att det ses som provocerande uttalanden?

– Jag är mån om skolan och hoppas att det blir diskussion. Reinfeldt sa ju att 75 år är en bra pensionsålder vilket ansågs provocerande, men vi fick en bra diskussion om pensionsåldern. Något måste vi göra med skolan och jag hoppas att det blir diskussion.

Vill mäta

Torbjörn Bergman tillbakavisar fackens krav om högre lärarlöner som ett sätt höja attraktionskraften för yrket.

– Jag är inte beredd att ösa mer pengar på lärarkåren för högre löner. Det som är värt att satsa pengar på är kompetens och vi måste mäta vilka lärare som är bra för att lära av dem och för att kunna premiera duktiga lärare, säger Bergman.

Torbjörn Bergmans formuleringar:

"Svenska lärare av teoretiska ämnen kommer från den lägst intellektuellt presterande halvan av befolkningen. Framtidens lärare rekryteras dessutom från en än lägre kader än den befintliga kåren av antagningsnivåer att döma."

"Skövdes lärare presterar medelmåttigt relativt landet som ett kollektiv och har en för lärarkollektivet medelmåttig lön. Det där ser jag som helt oproblematiskt och kan inte förstå upprördheten kring."