23 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Bryter trenden - antalet unga ökar

Antalet ungdomar i Skövde kommun ökar enligt ny studie.

Skövde är en av bara 40 kommuner där antalet ungdomar ökar. År 2005 hade kommunen 648 18-åringar – sju år senare hade årskullen utökats med 244.
– Ungdomar vill vara det där det händer saker, säger docent Charlotta Mellander.

Charlotta Mellander, docent i nationalekonomi vid den Internationella Handelshögskolan i Jönköping, är ofta ute och föreläser i landets kommuner. Många gånger har hon fått höra: ”Ja, ja, de unga flyttar iväg för att utbilda sig, men sedan kommer de tillbaka igen”.

Uppåt i 40 kommuner

Men är det verkligen så? Charlotta Mellander bestämde sig för att undersöka hur det ligger till. Med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, fick hon fram antalet 18-åringar per kommun år 2005. Förra året, alltså 2012, fyllde denna grupp 25 år – antalet 25-åringar jämfördes med antalet 18-åringar år 2005.

Studien visar att i bara 40 kommuner av landets 290 fanns det lika många eller fler ungdomar i den årskullen – Skövde var en av dem, ökningen ligger på 37 procent. I övriga kommuner i Skaraborg var det minussiffror.

Jobbet inte viktigast

Att Skövde ingår i denna lilla grupp på 40, är inte alls konstigt, enligt Mellander.

– Mellanstora städer och storstadsområdena är vinnare – kunskap och storlek spelar roll. Unga flyttar för att utbilda sig, men sedan vill man också bo på en ort där det finns kultur och annat aktivitetsutbud, säger Charlotta Mellander till SLA.

– Jobbet är givetvis också viktigt, men trots allt av underordnad betydelse. Många tänker nog att ”jobb fixar sig”. För de unga i dag är det mycket av en livsstilsfråga.

När hon höjde ålderspannet upp till 30 år, visade det sig att något fler kommuner hamnade på plussidan, och höjde hon till 40 år blev det ytterligare några, men problemet kvarstår.

Stötta Skövde

– Det är ingen tillfällighet att ungdomar lämnar de mindre orterna, det har pågått länge. En av lösningarna är att alla småkommuner måste sluta sura. Man måste inse att om det finns en större ort i området, ska man stötta den. Exempelvis Skövde, utan Skövde klarar sig inte de andra orterna.

– Tyvärr finns det kvar allt för mycket bypolitik i landet. Man måste bortse från kommungränserna och tänka ”större”.

Charlotta Mellander har föreläst i Skövde tidigare och berömmer kommunen.

– Det är en mycket bra stad som har lyckats, med en trevlig stadskärna också.

Charlotta Mellander, docent i nationalekonomi vid den Internationella Handelshögskolan i Jönköping, är ofta ute och föreläser i landets kommuner. Många gånger har hon fått höra: ”Ja, ja, de unga flyttar iväg för att utbilda sig, men sedan kommer de tillbaka igen”.

Uppåt i 40 kommuner

Men är det verkligen så? Charlotta Mellander bestämde sig för att undersöka hur det ligger till. Med hjälp av siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, fick hon fram antalet 18-åringar per kommun år 2005. Förra året, alltså 2012, fyllde denna grupp 25 år – antalet 25-åringar jämfördes med antalet 18-åringar år 2005.

Studien visar att i bara 40 kommuner av landets 290 fanns det lika många eller fler ungdomar i den årskullen – Skövde var en av dem, ökningen ligger på 37 procent. I övriga kommuner i Skaraborg var det minussiffror.

Jobbet inte viktigast

Att Skövde ingår i denna lilla grupp på 40, är inte alls konstigt, enligt Mellander.

– Mellanstora städer och storstadsområdena är vinnare – kunskap och storlek spelar roll. Unga flyttar för att utbilda sig, men sedan vill man också bo på en ort där det finns kultur och annat aktivitetsutbud, säger Charlotta Mellander till SLA.

– Jobbet är givetvis också viktigt, men trots allt av underordnad betydelse. Många tänker nog att ”jobb fixar sig”. För de unga i dag är det mycket av en livsstilsfråga.

När hon höjde ålderspannet upp till 30 år, visade det sig att något fler kommuner hamnade på plussidan, och höjde hon till 40 år blev det ytterligare några, men problemet kvarstår.

Stötta Skövde

– Det är ingen tillfällighet att ungdomar lämnar de mindre orterna, det har pågått länge. En av lösningarna är att alla småkommuner måste sluta sura. Man måste inse att om det finns en större ort i området, ska man stötta den. Exempelvis Skövde, utan Skövde klarar sig inte de andra orterna.

– Tyvärr finns det kvar allt för mycket bypolitik i landet. Man måste bortse från kommungränserna och tänka ”större”.

Charlotta Mellander har föreläst i Skövde tidigare och berömmer kommunen.

– Det är en mycket bra stad som har lyckats, med en trevlig stadskärna också.