23 dec 2013 10:48

23 jan 2015 15:36

Ola-Connys grönkålsspecial

Julrecept

Ola-Conny Wallgren har blivit en omtyckt tv-hjälte i Kanal 5:s dokusåpa om lågprisparadiset Ullared. Han är hallänning sedan länge men är faktiskt bördig från Skövde. Här bjuder profilen på sin grönkålsspecial.

Innehåll

2–3 stånd färsk grönkål

skinkspad eller köttbuljong (tärning)

2 msk smör

2 dl mellangrädde (eller vispgrädde)

salt och vitpeppar

Gör såhär

Repa bladen från stånden och de grova bladnerverna. Lägg dem i en stor kastrull och koka dem mjuka i skinkspad eller buljong i 15–20 minuter. Häll av i ett durkslag. Hacka kålen grovt om du vill. Så här långt kan du förbereda och frysa in.

Vid servering så fräser du kålen i smör och späder med grädden. Låt småkoka i 4–5 minuter, smaka av med salt och peppar.

Innehåll

2–3 stånd färsk grönkål

skinkspad eller köttbuljong (tärning)

2 msk smör

2 dl mellangrädde (eller vispgrädde)

salt och vitpeppar

Gör såhär

Repa bladen från stånden och de grova bladnerverna. Lägg dem i en stor kastrull och koka dem mjuka i skinkspad eller buljong i 15–20 minuter. Häll av i ett durkslag. Hacka kålen grovt om du vill. Så här långt kan du förbereda och frysa in.

Vid servering så fräser du kålen i smör och späder med grädden. Låt småkoka i 4–5 minuter, smaka av med salt och peppar.

Ola-Conny svarar

Vad betyder julbordet för dig?

– Gemenskap och mysiga traditioner. Vissa rätter måste finnas med annars är det inte på riktigt.

Vad ser du hest INTE på julbordet?

– Rödkål och kyckling.

Hur mycket är hemlagat på ditt julbord?

– Mycket av maten gör familjen själva. Viktigt inför julafton är dopp i grytan där vörtbröd skall ha legat i papperspåsar och blivit riktigt torrt.

Källa: