24 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

På besök i Tomtens varma smedja

Många har önskat sig smidessaker

Är det någon som har mycket att göra så här års så är det Tomten. I år har han satsat på smide som tycks ligga i topp på de önskelistor han fått.
– Jag tror det kan bli en trend som håller i sig flera år, säger han till SLA.

Det är en av de sista dagarna före jul. I Tomtens verkstad någonstans i Skövdetrakten råder febril aktivitet. När SLA hälsar på håller Tomten på med smide.

– Jag hade tjusiga smidesdetaljer på min släde förra året. Många såg mig och det tror jag gjorde att många önskade sig smidessaker i år. Det fick jag veta ganska tidigt.

Och, säger Tomten, det var tur. För han hade inga större kunskaper om just smide.

– Men, jag hittade ett par kurser på folkhögskolor som jag gick i somras. Det var väldigt givande.

Konstnärlig frihet

Efter att ha övat hela hösten har han som han säger blivit rätt vass på smide. Han klarar inte bara enklare krokar och snirkliga bokstäver. Nej, han har även gjort ett katthuvud av diverse skrot som blivit över.

– Fast där har jag i och för sig mest svetsat ihop delarna. Konstnärlig frihet kallas det!

Nu är det inte bara små saker som folk har önskat sig. Tomten har bland annat fått önskemål om en båt i smide.

– Men där får jag nog tänka ett par varv till innan jag skrider till verket. Jag är osäker på om jag kan få den sjöduglig. Jag hinner ändå inte bygga den i år, för att bygga en sådan båt krävs det att jag bygger ut min smedja med minst det dubbla. Så jag har funderingar på en eka i trä med lite schyssta smidesdetaljer i stället, för att inte göra mannen som önskat sig båten helt besviken.

Måste vara på topp

Sedan är det dags för rast i Tomtefabriken. Tomten går till köket och tar fram den nygriljerade skinkan och skär sig ett par rejäla skivor.

– Man måste äta mycket och dricka mycket vatten för att klara av mitt arbete. Vissa tror att jag bara arbetar ett par dagar om året med att dela ut julklappar. Det kunde inte vara mer fel. Jag har att göra året om. Är det inte julklappar som ska tillverkas så är det önskelistor i alla handstilar som ska läsas och inköp av material som ska göras. Att vara Tomten är ungefär som att vara elitidrottsman. Man måste vara på topp hela tiden och i god form.

För att understryka vad han menar gör han tio snabba armhävningar, följt av tjugo upphopp innan han i rask takt går tillbaka till den varma smedjan.

– Tack för besöket och välkommen åter en annan gång, men nu måste ni gå så jag får arbetsro. God jul! säger Tomten.

När SLA kommit utanför dörren hörs det hur Tomten skruvar upp volymen på stereon. Och till tonerna av Bjällerklang börjar han smida i takt. Vad vill han hålla hemligt.

Det är en av de sista dagarna före jul. I Tomtens verkstad någonstans i Skövdetrakten råder febril aktivitet. När SLA hälsar på håller Tomten på med smide.

– Jag hade tjusiga smidesdetaljer på min släde förra året. Många såg mig och det tror jag gjorde att många önskade sig smidessaker i år. Det fick jag veta ganska tidigt.

Och, säger Tomten, det var tur. För han hade inga större kunskaper om just smide.

– Men, jag hittade ett par kurser på folkhögskolor som jag gick i somras. Det var väldigt givande.

Konstnärlig frihet

Efter att ha övat hela hösten har han som han säger blivit rätt vass på smide. Han klarar inte bara enklare krokar och snirkliga bokstäver. Nej, han har även gjort ett katthuvud av diverse skrot som blivit över.

– Fast där har jag i och för sig mest svetsat ihop delarna. Konstnärlig frihet kallas det!

Nu är det inte bara små saker som folk har önskat sig. Tomten har bland annat fått önskemål om en båt i smide.

– Men där får jag nog tänka ett par varv till innan jag skrider till verket. Jag är osäker på om jag kan få den sjöduglig. Jag hinner ändå inte bygga den i år, för att bygga en sådan båt krävs det att jag bygger ut min smedja med minst det dubbla. Så jag har funderingar på en eka i trä med lite schyssta smidesdetaljer i stället, för att inte göra mannen som önskat sig båten helt besviken.

Måste vara på topp

Sedan är det dags för rast i Tomtefabriken. Tomten går till köket och tar fram den nygriljerade skinkan och skär sig ett par rejäla skivor.

– Man måste äta mycket och dricka mycket vatten för att klara av mitt arbete. Vissa tror att jag bara arbetar ett par dagar om året med att dela ut julklappar. Det kunde inte vara mer fel. Jag har att göra året om. Är det inte julklappar som ska tillverkas så är det önskelistor i alla handstilar som ska läsas och inköp av material som ska göras. Att vara Tomten är ungefär som att vara elitidrottsman. Man måste vara på topp hela tiden och i god form.

För att understryka vad han menar gör han tio snabba armhävningar, följt av tjugo upphopp innan han i rask takt går tillbaka till den varma smedjan.

– Tack för besöket och välkommen åter en annan gång, men nu måste ni gå så jag får arbetsro. God jul! säger Tomten.

När SLA kommit utanför dörren hörs det hur Tomten skruvar upp volymen på stereon. Och till tonerna av Bjällerklang börjar han smida i takt. Vad vill han hålla hemligt.