24 dec 2013 11:00

23 jan 2015 15:36

Varva ned i jultrafiken

När allt ska gå fort är det lätt att begå misstag. Också i trafiken. Joakim Andersson, verksamhetschef på NTF Skaraborg, menar att stressen alltmer utkristalliserar sig som en faktor i olycksstatistiken.

– Vi är stressade, och det påverkar hur vi beter oss i trafiken. Trots att det är halt på vägen anpassar vi inte hastigheten och de som faktiskt gör det blir omkörda. Många av olyckorna som inträffar under jul och nyår är rena mötesolyckor, och det är nog ingen slump, säger Joakim Andersson på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjandes Skaraborgssektion.

Att vara nykter bakom ratten och ordentligt fastspänd är grundläggande förutsättningar för att undvika dödsfall i trafiken. Men trots att alla känner till lagstiftningen slarvas det fortfarande med bälte och alkohol.

– Vi är duktiga på bältesanvändning i Sverige, men det kan alltid bli bättre. Det vi ser är att man struntar i bälte när det handlar om kortare resor, och tyvärr gäller detta också barn. Kring alkohol finns det fortfarande en okunskap. Få förstår att en 50 centiliters starköl innehåller mellan 6-7 centiliter alkohol. Efter en sådan är du över gränsen för rattfylleri i åtminstone ett par timmar framöver.

Inför jultrafiken har NTF Skaraborg gått ut med ett pressmeddelande där organisationen manar till försiktighet på vägarna. Förra året dog tre personer i Skaraborg i jultrafiken. I hela Sverige dog 30. Åtgärderna som NTF räknar upp i pressmeddelandet rör såväl planeringen av körningen som fastspänning av lasten – och passagerarna.

– Vi är stressade, och det påverkar hur vi beter oss i trafiken. Trots att det är halt på vägen anpassar vi inte hastigheten och de som faktiskt gör det blir omkörda. Många av olyckorna som inträffar under jul och nyår är rena mötesolyckor, och det är nog ingen slump, säger Joakim Andersson på Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjandes Skaraborgssektion.

Att vara nykter bakom ratten och ordentligt fastspänd är grundläggande förutsättningar för att undvika dödsfall i trafiken. Men trots att alla känner till lagstiftningen slarvas det fortfarande med bälte och alkohol.

– Vi är duktiga på bältesanvändning i Sverige, men det kan alltid bli bättre. Det vi ser är att man struntar i bälte när det handlar om kortare resor, och tyvärr gäller detta också barn. Kring alkohol finns det fortfarande en okunskap. Få förstår att en 50 centiliters starköl innehåller mellan 6-7 centiliter alkohol. Efter en sådan är du över gränsen för rattfylleri i åtminstone ett par timmar framöver.

Inför jultrafiken har NTF Skaraborg gått ut med ett pressmeddelande där organisationen manar till försiktighet på vägarna. Förra året dog tre personer i Skaraborg i jultrafiken. I hela Sverige dog 30. Åtgärderna som NTF räknar upp i pressmeddelandet rör såväl planeringen av körningen som fastspänning av lasten – och passagerarna.

  • Axel Norén