27 dec 2013 06:00

23 jan 2015 15:36

Hotad politiker med tufft uppdrag

Tibropolitikern Bengt Andersson (C) har hotats av mordbrännare, haft polisskydd och fått rycka ut på ärenden mitt i natten.
– Men det är ändå besluten i de känslomässigt svåra ärendena som tagit hårdast.

Bengt Andersson har varit aktiv politiker i över 40 år och ordförande för socialnämnden i Tibro i 18 år. I dag finns socialjouren som tar hand om alla akuta ärenden, men innan dess ringde SOS alarm hem till honom.

– Förr fick jag ge mig ut om nätterna.

En natt ringde polisen i Skövde och ville att han skulle hämta en 14-årig berusad Tibroflicka, eftersom de inte fick sätta henne i en fyllecell. Att ensam hämta henne var ingen bra idé tyckte Bengt Andersson.

– I stället fick jag åka till Tibro halvtvå på natten och säga till föräldrarna att de var tvungna att hämta hem sin dotter.

Den gången fick han skäll av socialchefen för att han hade åkt ut ensam.

”Jag vet var du bor”

Att vara ordförande i en social nämnd är ett utsatt uppdrag.

– Det är känslomässigt svåra saker att fatta beslut om, säger Bengt Andersson, man ska nog inte sätta nybörjare i en social nämnd.

Socialförvaltningens tjänstemän ställde också upp. Speciellt när det handlade om relationsärenden försökte han se till att det fanns en kvinna med. Det svåraste var och är när barn är inblandade. Handlar det om tvångsåtgärder är det alltid förtroendemän som ska fatta besluten. Så är det fortfarande, de besluten kan inte socialjouren ta.

– Det skakar om när det är barn som ska omhändertas.

En gång blev en man förbannad för att socialförvaltningen i Tibro vägrade att reparera en gammal skruttig bil.

– Han satt vid bordet och sa till mig ”du ska passa dig, jag vet var du bor”.

”Och när jag kommer”, fortsatte mannen ”så kommer jag inte stora vägen, utan då går jag bakvägen och tänder på”. Han upplyste också Bengt Andersson om att han suttit i fängelse, dömd för mordbrand.

– Och det stämde han hade suttit åtta år.

Då beslutade förvaltningschefen att anmäla hotet till polisen och Bengt Andersson fick också polisskydd ett tag framöver. Han kände ett visst obehag tiden efter, speciellt om kvällar och nätter. Efter ett par månader avskrevs ärendet.

Svåra ärenden

Han får fortfarande samtal hem men de samtalen är inte hotfulla. Om handläggaren inte är anträffbar tycker man att socialnämndens ordförande går lika bra att prata med. Ett annat samtal kan gälla en anhörig som är orolig för sina barn eller barnbarn. Ibland får han hjälpa någon att skriva en överklagan på ett beslut.

– Men hot är väldigt ovanliga, det är ärendena som är svårare i dag.

Han är väl medveten om att besluten som tas i socialnämnden påverkar människors liv.

– Sedan sitter man ju med advokater var och varannan månad. Det är inte hotfullt men det är lite tuffa diskussioner. De företräder ju olika klienter, föräldrar till exempel. Det händer att barnet har en advokat, pappan en och mamman en och det är inte alltid de är sams.

Bengt Andersson har varit aktiv politiker i över 40 år och ordförande för socialnämnden i Tibro i 18 år. I dag finns socialjouren som tar hand om alla akuta ärenden, men innan dess ringde SOS alarm hem till honom.

– Förr fick jag ge mig ut om nätterna.

En natt ringde polisen i Skövde och ville att han skulle hämta en 14-årig berusad Tibroflicka, eftersom de inte fick sätta henne i en fyllecell. Att ensam hämta henne var ingen bra idé tyckte Bengt Andersson.

– I stället fick jag åka till Tibro halvtvå på natten och säga till föräldrarna att de var tvungna att hämta hem sin dotter.

Den gången fick han skäll av socialchefen för att han hade åkt ut ensam.

”Jag vet var du bor”

Att vara ordförande i en social nämnd är ett utsatt uppdrag.

– Det är känslomässigt svåra saker att fatta beslut om, säger Bengt Andersson, man ska nog inte sätta nybörjare i en social nämnd.

Socialförvaltningens tjänstemän ställde också upp. Speciellt när det handlade om relationsärenden försökte han se till att det fanns en kvinna med. Det svåraste var och är när barn är inblandade. Handlar det om tvångsåtgärder är det alltid förtroendemän som ska fatta besluten. Så är det fortfarande, de besluten kan inte socialjouren ta.

– Det skakar om när det är barn som ska omhändertas.

En gång blev en man förbannad för att socialförvaltningen i Tibro vägrade att reparera en gammal skruttig bil.

– Han satt vid bordet och sa till mig ”du ska passa dig, jag vet var du bor”.

”Och när jag kommer”, fortsatte mannen ”så kommer jag inte stora vägen, utan då går jag bakvägen och tänder på”. Han upplyste också Bengt Andersson om att han suttit i fängelse, dömd för mordbrand.

– Och det stämde han hade suttit åtta år.

Då beslutade förvaltningschefen att anmäla hotet till polisen och Bengt Andersson fick också polisskydd ett tag framöver. Han kände ett visst obehag tiden efter, speciellt om kvällar och nätter. Efter ett par månader avskrevs ärendet.

Svåra ärenden

Han får fortfarande samtal hem men de samtalen är inte hotfulla. Om handläggaren inte är anträffbar tycker man att socialnämndens ordförande går lika bra att prata med. Ett annat samtal kan gälla en anhörig som är orolig för sina barn eller barnbarn. Ibland får han hjälpa någon att skriva en överklagan på ett beslut.

– Men hot är väldigt ovanliga, det är ärendena som är svårare i dag.

Han är väl medveten om att besluten som tas i socialnämnden påverkar människors liv.

– Sedan sitter man ju med advokater var och varannan månad. Det är inte hotfullt men det är lite tuffa diskussioner. De företräder ju olika klienter, föräldrar till exempel. Det händer att barnet har en advokat, pappan en och mamman en och det är inte alltid de är sams.

  • Kerstin Uppström