08 jan 2014 14:10

23 jan 2015 15:37

Inställd undervisning för Stöpenelever

Ett skyddsstopp var ytterst nära. Men efter att skolnämndens ordförande beslutat att Fjärilskolan inte ska tas i bruk förrän på måndag avvaktar lärarfacken och ser om lokalerna hinner ställas i ordning för Stöpeneleverna.

Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet besökte Fjärilskolan på onsdagen för en skyddsrond. Bedömningen direkt efteråt var att det var uteslutet med undervisning i lokalerna med start på torsdagen och lärarfackens huvudskyddsombud övervägde att lägga ett skyddsstopp på verksamheten.

– Då var det ytterst nära, säger Johan Österström och Jan-Olof Odh, huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund respektive Lärarförbundet.

– Hela Fjärilskolan var full av flyttkartonger och det fanns ingen möjlighet att skolan skulle hinna iordningsställas och ta emot 300 elever för undervisning under torsdagen.

Hemstudier för flertalet

På onsdagen kom nya besked – skolchefen Anna Sundström och skolnämndens ordförande Anders G Johansson (M) besökte själva Fjärilskolan för att bilda sig en uppfattning om flyttkaoset.

Därefter beslutade Johansson att eleverna i årskurs sju och åtta inte börjar skolan förrän på måndag och eleverna i årskurs nio börjar på torsdagen i Rydskolan. Beslutet innebär att det blir ytterligare två dagar för att iordningställa Fjärilskolan. Skyddsombuden är nöjda med beslutet, men långt ifrån nöjda med hela flyttkarusellen.

– Beslutet innebär att vi avvaktar med skyddsstopp, vi får ta ett nytt beslut i slutet på veckan då vi kan konstatera om det finns möjlighet att bedriva verksamhet här. Men totalt sett gällande flytten är det mycket som gått fel.

Drabbar hårt

För det första borde man låtit Stöpeneleverna gå på Rydskolan under byggtiden, Fjärilseleverna borde gått kvar på just Fjärilskolan, anser skyddsombuden.

– Men som vid alla förändringar sker det utan utredningar eller underlag. I detta fallet drabbar det elever och personal hårt. Nu får eleverna ytterligare hemstudiedagar och skolpersonalen tvingas hjälpa till med inflyttning trots att de kanske borde få tid att förbereda undervisningen.

Skälet till flyttkarusellen är att Stöpenskolan ska renoveras. Under ett drygt år ska eleverna i stället gå på Fjärilskolan, som stått tom sedan den verksamheten flyttade till Rydskolan, och delvis Rydskolan.

Lärarnas riksförbund och Lärarförbundet besökte Fjärilskolan på onsdagen för en skyddsrond. Bedömningen direkt efteråt var att det var uteslutet med undervisning i lokalerna med start på torsdagen och lärarfackens huvudskyddsombud övervägde att lägga ett skyddsstopp på verksamheten.

– Då var det ytterst nära, säger Johan Österström och Jan-Olof Odh, huvudskyddsombud för Lärarnas riksförbund respektive Lärarförbundet.

– Hela Fjärilskolan var full av flyttkartonger och det fanns ingen möjlighet att skolan skulle hinna iordningsställas och ta emot 300 elever för undervisning under torsdagen.

Hemstudier för flertalet

På onsdagen kom nya besked – skolchefen Anna Sundström och skolnämndens ordförande Anders G Johansson (M) besökte själva Fjärilskolan för att bilda sig en uppfattning om flyttkaoset.

Därefter beslutade Johansson att eleverna i årskurs sju och åtta inte börjar skolan förrän på måndag och eleverna i årskurs nio börjar på torsdagen i Rydskolan. Beslutet innebär att det blir ytterligare två dagar för att iordningställa Fjärilskolan. Skyddsombuden är nöjda med beslutet, men långt ifrån nöjda med hela flyttkarusellen.

– Beslutet innebär att vi avvaktar med skyddsstopp, vi får ta ett nytt beslut i slutet på veckan då vi kan konstatera om det finns möjlighet att bedriva verksamhet här. Men totalt sett gällande flytten är det mycket som gått fel.

Drabbar hårt

För det första borde man låtit Stöpeneleverna gå på Rydskolan under byggtiden, Fjärilseleverna borde gått kvar på just Fjärilskolan, anser skyddsombuden.

– Men som vid alla förändringar sker det utan utredningar eller underlag. I detta fallet drabbar det elever och personal hårt. Nu får eleverna ytterligare hemstudiedagar och skolpersonalen tvingas hjälpa till med inflyttning trots att de kanske borde få tid att förbereda undervisningen.

Skälet till flyttkarusellen är att Stöpenskolan ska renoveras. Under ett drygt år ska eleverna i stället gå på Fjärilskolan, som stått tom sedan den verksamheten flyttade till Rydskolan, och delvis Rydskolan.