09 jan 2014 18:00

23 jan 2015 15:37

Oväntade uttryck i ny utställning

Vasstrån, blommor av plåt och lömska miner. Vandringsutställningen Hålla masken hade vernissage på Slöjdens hus under torsdagskvällen. En modern textilvisning med oväntade uttryck.

Under torsdagen hade vandringsutställningen Hålla masken vernissage på Slöjdens Hus i Helénsparken i Skövde. Ett samarbetsprojekt från Broderiakademin i Skaraborg där ett tjugotal konstnärer visar upp sina masker under hela januari.

– Det är ansiktsmasker, byggda på fantasi. De är gjorda helt från grunden med papier maché och dekorerade med textil. Var och en har gjort efter sitt eget huvud, berättar Kristina Blixt, projektledare.

Blandade intryck

Inne på Slöjdens hus låg masker utspridda på bord, satt på pelare och hängde på väggen. Vissa blickade elakt medan andra såg fromt på betraktaren. Materialen och motiven skiljde sig åt, alla ger blandade intryck. En av utställarna berättade om sin mask som är kvinna med långa ögonfransar och höjda ögonbryn.

– Hon heter Tösabiten. Jag har gjort ögonbryn och en blomma av plåt. Hon har otäcka ögon för att hon är lömsk, säger Gertrud Wahlgren och tittar med menande blick.

Väcker tankar

Konstnärerna har arbetet helt fritt med mycket skiljda material. De döpta maskerna vägleder betraktaren. Men alla gör sin egen tolkning.

– Man kan locka fram sin fantasi. Ansiktena väcker tankar och idéer. Man lär sig att titta på ett annat sätt. Det kan tilltala både barn och vuxna, menar Kristina Blixt.

Expositionen skiljer sig åt från det traditionella textilarbetet med tavlor och broderier eftersom det är tredimensionellt. Tanken är att visningen skall visa på nya vägar men även locka och inspirera till alternativa arbetssätt. Den har inte gått obemärkt förbi på sin turné.

– Vi kände att det var roligt att arbeta som vi inte brukar göra. Det har genererat andra projekt. Utställningen började på Rörstrand I Lidköping och vandrar slutligen ner till Skåne sen får vi se vad som händer. Är det någon mer som är intresserad så är det bara att höra av sig, säger Kristina Blixt.

Under torsdagen hade vandringsutställningen Hålla masken vernissage på Slöjdens Hus i Helénsparken i Skövde. Ett samarbetsprojekt från Broderiakademin i Skaraborg där ett tjugotal konstnärer visar upp sina masker under hela januari.

– Det är ansiktsmasker, byggda på fantasi. De är gjorda helt från grunden med papier maché och dekorerade med textil. Var och en har gjort efter sitt eget huvud, berättar Kristina Blixt, projektledare.

Blandade intryck

Inne på Slöjdens hus låg masker utspridda på bord, satt på pelare och hängde på väggen. Vissa blickade elakt medan andra såg fromt på betraktaren. Materialen och motiven skiljde sig åt, alla ger blandade intryck. En av utställarna berättade om sin mask som är kvinna med långa ögonfransar och höjda ögonbryn.

– Hon heter Tösabiten. Jag har gjort ögonbryn och en blomma av plåt. Hon har otäcka ögon för att hon är lömsk, säger Gertrud Wahlgren och tittar med menande blick.

Väcker tankar

Konstnärerna har arbetet helt fritt med mycket skiljda material. De döpta maskerna vägleder betraktaren. Men alla gör sin egen tolkning.

– Man kan locka fram sin fantasi. Ansiktena väcker tankar och idéer. Man lär sig att titta på ett annat sätt. Det kan tilltala både barn och vuxna, menar Kristina Blixt.

Expositionen skiljer sig åt från det traditionella textilarbetet med tavlor och broderier eftersom det är tredimensionellt. Tanken är att visningen skall visa på nya vägar men även locka och inspirera till alternativa arbetssätt. Den har inte gått obemärkt förbi på sin turné.

– Vi kände att det var roligt att arbeta som vi inte brukar göra. Det har genererat andra projekt. Utställningen började på Rörstrand I Lidköping och vandrar slutligen ner till Skåne sen får vi se vad som händer. Är det någon mer som är intresserad så är det bara att höra av sig, säger Kristina Blixt.

  • Frans Nilsson