10 jan 2014 17:01

23 jan 2015 15:37

Fjärilskolan får öppna på måndag

Fjärilskolan kan öppna för undervisning på måndag.
Det står klart efter en besiktning av lokalerna på fredagen.

Därmed får Stöpeneleverna återgå till skolan efter att den här veckan främst varit hänvisade till hemstudier på grund av det rådande flyttkaoset.

Klockan 12.30 på fredagen hade skolchefen Anna Sundström en gemensam genomgång av lokalerna tillsammans med huvudskyddsombuden Johan Österström (Lärarnas Riksförbund) och Jan-Olof Odh, Lärarförbundet.

– Skolan öppnar igen på måndag och det känns jättebra. Många har gjort ett jättejobb de här dagarna. Skyddsombudens krav om att säkra brandutrymningsvägar och elevskåp har åtgärdats. Viktigast är att skolan kommer i gång, sedan får saker lösas i takt med att man bor in sig, säger skolchefen Anna Sundström.

Johan Österström konstaterar att man var överens.

– Vi har gjort en gemensam bedömning om att det inte finns några akuta arbetsmiljöbrister utan det går att bedriva verksamhet där från måndag. För eleverna är det viktigt att skolan kommer i gång så fort som möjligt, den här situationen har inte varit bra, säger han.

Vill se bättre planering

Från fackligt håll kvarstår dock kritiken mot planeringen av flytten och den riktar sig främst mot skolförvaltningen.

– Man borde ha utrett flytten bättre och tillsatt mer resurser. I stället har man en övertro på att allt bara löser sig. Vi vill se ett tydligare ansvar från ledningen, säger Johan Österström.

I den delen verkar åtgärderna komma. Anna Sundström vill inte spekulera i orsakerna till flyttkaoset, men säger att biträdande skolchefen kommer att få i uppdrag att utvärdera den här flytten och ta fram projektplaner för framtiden. Syftet är att undvika upprepningar.

– Det är vi positiva till. Det får inte drabba elever och lärare på det här sättet, säger Österström.

Påverkar skolgången

Sjuorna och åttorna fick hemundervisning hela veckan medan niorna hade skolgång i både Rydskolan och Fjärilskolan under torsdagen och fredagen.

– Vi hade ju helst sluppit den här flytten mellan terminerna och är inte alls nöjda med det. Nu blev det dessutom extra mycket strul den här veckan och det påverkar ju skolgången, säger Simon Appelqvist, en av niorna

Orsaken till att Stöpeneleverna ska gå i Fjärilskolan är en renovering av Stöpenskolan som förväntas pågå cirka ett åt.

Därmed får Stöpeneleverna återgå till skolan efter att den här veckan främst varit hänvisade till hemstudier på grund av det rådande flyttkaoset.

Klockan 12.30 på fredagen hade skolchefen Anna Sundström en gemensam genomgång av lokalerna tillsammans med huvudskyddsombuden Johan Österström (Lärarnas Riksförbund) och Jan-Olof Odh, Lärarförbundet.

– Skolan öppnar igen på måndag och det känns jättebra. Många har gjort ett jättejobb de här dagarna. Skyddsombudens krav om att säkra brandutrymningsvägar och elevskåp har åtgärdats. Viktigast är att skolan kommer i gång, sedan får saker lösas i takt med att man bor in sig, säger skolchefen Anna Sundström.

Johan Österström konstaterar att man var överens.

– Vi har gjort en gemensam bedömning om att det inte finns några akuta arbetsmiljöbrister utan det går att bedriva verksamhet där från måndag. För eleverna är det viktigt att skolan kommer i gång så fort som möjligt, den här situationen har inte varit bra, säger han.

Vill se bättre planering

Från fackligt håll kvarstår dock kritiken mot planeringen av flytten och den riktar sig främst mot skolförvaltningen.

– Man borde ha utrett flytten bättre och tillsatt mer resurser. I stället har man en övertro på att allt bara löser sig. Vi vill se ett tydligare ansvar från ledningen, säger Johan Österström.

I den delen verkar åtgärderna komma. Anna Sundström vill inte spekulera i orsakerna till flyttkaoset, men säger att biträdande skolchefen kommer att få i uppdrag att utvärdera den här flytten och ta fram projektplaner för framtiden. Syftet är att undvika upprepningar.

– Det är vi positiva till. Det får inte drabba elever och lärare på det här sättet, säger Österström.

Påverkar skolgången

Sjuorna och åttorna fick hemundervisning hela veckan medan niorna hade skolgång i både Rydskolan och Fjärilskolan under torsdagen och fredagen.

– Vi hade ju helst sluppit den här flytten mellan terminerna och är inte alls nöjda med det. Nu blev det dessutom extra mycket strul den här veckan och det påverkar ju skolgången, säger Simon Appelqvist, en av niorna

Orsaken till att Stöpeneleverna ska gå i Fjärilskolan är en renovering av Stöpenskolan som förväntas pågå cirka ett åt.