10 jan 2014 21:56

23 jan 2015 15:37

Schlagerlandslaget från Skaraborg

Det är viktigt att vi lyfter fram de, säger Bert Karlsson som under fredagskvällen i samarbete med Music Factory, Schlagerutställningen i Lidköping, Kommunförbundet och Next Skövde ställde till med firande för ”Schlagerlandsslaget”.

Under fredagen bjöds Billingehus i Skövde på fest, då 18 vinnare var inbjudna för firande. Skaraborg har unikt representerat Melodifestivalen i över 30 år och har flera framgångar. Denna elit av svenska låtskrivare har bidragit med flera betydande vinnarbidrag liksom de största schlagerhitsen genom tiderna.

Tre av fem vinnarbidrag från Skaraborg

Vid fem tillfällen har svenska bidrag segrat i Eurovision Song Contest, varav tre av låtarna har frambringare som bor på en 5-milsradie från Skövde.

– Det är viktigt att vi lyfter fram de och dess prestationer, det är god produkt för Skaraborg, säger Bert Karlsson som anordnat kvällen i samarbete med Music Factory, Schlagerutställningen i Lidköping, Kommunförbundet och Next Skövde. På plats fanns Skaraborgs kommunalförbunds ordförande Katarina Jonsson som hyllade de med lovord om stolthet. Även Billinghus vd Johan Hedin tyckte att det var stort att de alla var samlade under deras tak.

– Många har varit här tidigare. Men att lyfta dem såhär, tror jag är viktigt för Skaraborg.

När nästintill alla vinnarna var samlade, förevigades tillfället och fotografiet kommer att ingå i Lidköpings stora schlagerutställning i samband med Andra Chansen den 1 mars i Sparbanken Arena.

Under fredagen bjöds Billingehus i Skövde på fest, då 18 vinnare var inbjudna för firande. Skaraborg har unikt representerat Melodifestivalen i över 30 år och har flera framgångar. Denna elit av svenska låtskrivare har bidragit med flera betydande vinnarbidrag liksom de största schlagerhitsen genom tiderna.

Tre av fem vinnarbidrag från Skaraborg

Vid fem tillfällen har svenska bidrag segrat i Eurovision Song Contest, varav tre av låtarna har frambringare som bor på en 5-milsradie från Skövde.

– Det är viktigt att vi lyfter fram de och dess prestationer, det är god produkt för Skaraborg, säger Bert Karlsson som anordnat kvällen i samarbete med Music Factory, Schlagerutställningen i Lidköping, Kommunförbundet och Next Skövde. På plats fanns Skaraborgs kommunalförbunds ordförande Katarina Jonsson som hyllade de med lovord om stolthet. Även Billinghus vd Johan Hedin tyckte att det var stort att de alla var samlade under deras tak.

– Många har varit här tidigare. Men att lyfta dem såhär, tror jag är viktigt för Skaraborg.

När nästintill alla vinnarna var samlade, förevigades tillfället och fotografiet kommer att ingå i Lidköpings stora schlagerutställning i samband med Andra Chansen den 1 mars i Sparbanken Arena.

  • Linn Carlsson

Vinnare med skaraborgsk anknytning:

1982 Dag efter dag

1983 Främling

1984 Diggi-loo diggi-ley (Vinnare ESC)

1985 Bra vibrationer

1986 E’ de’ det här du kallar kärlek

1987 Fyra Bugg & En Coca-Cola

1990 Som en vind

1993 Eloise

1994 Stjärnorna

1995 Se på mig

1998 Kärleken är

1999 Tusen och en natt (Vinnare ESC)

2001 Lyssna till ditt hjärta

2002 Never Let It Go

2003 Give Me Your Love

2006 Evighet

2010 In a Moment Like This (Danmarks vinnare)

2012 Euphoria (Vinnare ESC)

De inbjudna låtskrivarna bakom dessa låtar

Thomas G:son, Calle Kindbom, Lasse Holm, Torgny Söderberg, Mikael Wendt, Christer Lundh, Gert Lengstrand, Carl Lösnitz, Lars Diedricson, Marcos Ubeda, Henrik Sethsson, Bobby Ljunggren, Håkan Almqvist och Peter Bertilsson.