18 jan 2014 09:00

23 jan 2015 15:37

Ny krönikör och läsarnas eget ombud

Nyheter. Nytt år, nya nyheter. Visserligen varje dag, men nu kommer två nya inslag i SLA som vi hoppas att ni ska bli extra förtjusta i.

Redan idag är det premiär för vår nya krönikör: komminister Karin Långström Vinge. Hon kommer i fortsättningen att skriva i tidningen varje lördag och personligen är jag väldigt glad över att kunna presentera henne som ny medarbetare.

Någon närmare presentation behövs kanske inte, det är inte många dagar sedan vi hade ett stort porträtt på henne då hon utsågs till Årets Skövdebo av SLA:s läsare och jury. (Det var för övrigt sista chansen, medarbetare får inte vinna priset. Att hon var på väg att börja skriva här var inget som juryn kände till. Även om den ständige sekreteraren, jag själv, hade vissa aningar så klarade jag av att hålla någorlunda tyst om det (för en gångs skull).

Karin är en otroligt engagerad människa och har den sympatiska vanan att alltid ställa sig på den svaga sidan. Det har nog inte alltid uppskattats. För inte alltför länge sedan var kvinnliga präster ett hett ämne inom kyrkan. Och hon är kvinnlig präst. HBTQ-frågor talades det tyst om, både i kyrkan och annorstädes. Så naturligtvis engagerade hon sig för deras rättigheter. Och när nu klimatet hårdnar för flyktingar kämpar hon både för deras uppehälle och för att de ska få en dräglig tillvaro.

Däremot kan mer etablerade medelålders män drabbas av hennes vassa tunga. Fråga mig bara...

Vi har också en helt ny funktion på SLA: Läsarombudet, som till vardags heter Annica Henriksson. Annica kommer att fungera som samband mellan tidningen och läsarna – för vi är beroende av varandra och ska ha en så öppen dialog som möjligt. Redan från detta nummer har Annica hand om insändare, debatt, familjematerial och övrigt innehåll som kommer från läsarna. Hon blir också den första kontaktpersonen för den som undrar något, om hur tidningen tänker och tycker eller för den delen om vad som helst i samhället, och kommer att utveckla nya former för kommunikation både läsare emellan och mellan läsare, tidning och beslutsfattare. Både i papperstidningen och på SLA.se, där hon har många spännande tankar, inte minst inför det kommande supervalåret.

Annica presenterar sitt uppdrag mer noga på måndag, den dag då hon i fortsättningen kommer att redovisa veckans synpunkter och ställa tidningen till svars för vad vi kunde gjort bättre. Inte minst ställa mig själv mot väggen.

Men ni får förstås alltid höra av er till mig också. Jag svarar alltid på (nåja om jag inte är slarvig och glömmer) och inte fullt så ofta på 0500 – 46 76 54.

Detta är bara början. Välkomna till ett mycket händelserikt år med SLA. I papper, på datorn, i mobilen, i läsplattan... Alltid, överallt!

Niclas Lindstrand

Redan idag är det premiär för vår nya krönikör: komminister Karin Långström Vinge. Hon kommer i fortsättningen att skriva i tidningen varje lördag och personligen är jag väldigt glad över att kunna presentera henne som ny medarbetare.

Någon närmare presentation behövs kanske inte, det är inte många dagar sedan vi hade ett stort porträtt på henne då hon utsågs till Årets Skövdebo av SLA:s läsare och jury. (Det var för övrigt sista chansen, medarbetare får inte vinna priset. Att hon var på väg att börja skriva här var inget som juryn kände till. Även om den ständige sekreteraren, jag själv, hade vissa aningar så klarade jag av att hålla någorlunda tyst om det (för en gångs skull).

Karin är en otroligt engagerad människa och har den sympatiska vanan att alltid ställa sig på den svaga sidan. Det har nog inte alltid uppskattats. För inte alltför länge sedan var kvinnliga präster ett hett ämne inom kyrkan. Och hon är kvinnlig präst. HBTQ-frågor talades det tyst om, både i kyrkan och annorstädes. Så naturligtvis engagerade hon sig för deras rättigheter. Och när nu klimatet hårdnar för flyktingar kämpar hon både för deras uppehälle och för att de ska få en dräglig tillvaro.

Däremot kan mer etablerade medelålders män drabbas av hennes vassa tunga. Fråga mig bara...

Vi har också en helt ny funktion på SLA: Läsarombudet, som till vardags heter Annica Henriksson. Annica kommer att fungera som samband mellan tidningen och läsarna – för vi är beroende av varandra och ska ha en så öppen dialog som möjligt. Redan från detta nummer har Annica hand om insändare, debatt, familjematerial och övrigt innehåll som kommer från läsarna. Hon blir också den första kontaktpersonen för den som undrar något, om hur tidningen tänker och tycker eller för den delen om vad som helst i samhället, och kommer att utveckla nya former för kommunikation både läsare emellan och mellan läsare, tidning och beslutsfattare. Både i papperstidningen och på SLA.se, där hon har många spännande tankar, inte minst inför det kommande supervalåret.

Annica presenterar sitt uppdrag mer noga på måndag, den dag då hon i fortsättningen kommer att redovisa veckans synpunkter och ställa tidningen till svars för vad vi kunde gjort bättre. Inte minst ställa mig själv mot väggen.

Men ni får förstås alltid höra av er till mig också. Jag svarar alltid på (nåja om jag inte är slarvig och glömmer) och inte fullt så ofta på 0500 – 46 76 54.

Detta är bara början. Välkomna till ett mycket händelserikt år med SLA. I papper, på datorn, i mobilen, i läsplattan... Alltid, överallt!

Niclas Lindstrand