18 jan 2014 13:00

23 jan 2015 15:37

Vill inte se änderna i Garpa svälta

Varje vinterdag i fyra år har Jana och Helena Martala matat änderna vid Garpadammen. De lägger årligen mellan 30 000 och 40 000 kronor på fågelfoder.
– Jag kan inte se dem svälta, säger Jana.

Det är fortfarande mörkt när Jana Martala och hennes mamma Helena anländer till Garpadammen i centrala Skövde vid halvåttatiden på fredagsmorgonen. Ur bilen lastar de korn och viltfågelfröblandning, bestående av solrosfrön och vete bland annat, och änderna kommer dem till mötes.

– De har lärt sig att känna igen oss och kommer fram, man förstår att de är hungriga, säger Jana som just avslutat sitt arbetspass som tidningsbud.

Varje morgon

– Vi åker hit varje morgon när det är vinter. Det har vi gjort i fyra år. Allt började med att jag läste i SLA att fåglar här i dammen dog av svält. Kommunen ville få bort fåglarna härifrån, slutade mata dem och trodde att de skulle flytta. Men det gjorde de inte.

Jana och Helena Martala köper mat till änderna för mellan 30 000 och 40 000 kronor årligen, pengar de tar ur egen ficka.

– Varför? Ja, det handlar om principen att de ska ha mat tycker jag. Jag har nog blivit djurrättsaktivist på kuppen! Man kan inte låta dem svälta och inte har vi heller sett någon annan som matar dem på det här sättet.

Änderna i Garpadammen har varit en het fråga i Skövde under många år. Det blev framför allt stora diskussioner när kommunen beslutade sig för att sluta mata änderna för några år sedan och flera privata initiativ togs för ändernas överlevnad. SLA skrev bland annat om Christer Karlsson som matade dem med havre.

Fågelklubben matar

Efter stora protester drog kommunen till slut tillbaka matstoppet.

Enligt Marie Larsson, stadsträdgårdsmästare, Skövde kommun är det i dag Skövde fågelklubb som ansvarar för matningen av änderna, kommunen köper in fodret.

Det är fortfarande mörkt när Jana Martala och hennes mamma Helena anländer till Garpadammen i centrala Skövde vid halvåttatiden på fredagsmorgonen. Ur bilen lastar de korn och viltfågelfröblandning, bestående av solrosfrön och vete bland annat, och änderna kommer dem till mötes.

– De har lärt sig att känna igen oss och kommer fram, man förstår att de är hungriga, säger Jana som just avslutat sitt arbetspass som tidningsbud.

Varje morgon

– Vi åker hit varje morgon när det är vinter. Det har vi gjort i fyra år. Allt började med att jag läste i SLA att fåglar här i dammen dog av svält. Kommunen ville få bort fåglarna härifrån, slutade mata dem och trodde att de skulle flytta. Men det gjorde de inte.

Jana och Helena Martala köper mat till änderna för mellan 30 000 och 40 000 kronor årligen, pengar de tar ur egen ficka.

– Varför? Ja, det handlar om principen att de ska ha mat tycker jag. Jag har nog blivit djurrättsaktivist på kuppen! Man kan inte låta dem svälta och inte har vi heller sett någon annan som matar dem på det här sättet.

Änderna i Garpadammen har varit en het fråga i Skövde under många år. Det blev framför allt stora diskussioner när kommunen beslutade sig för att sluta mata änderna för några år sedan och flera privata initiativ togs för ändernas överlevnad. SLA skrev bland annat om Christer Karlsson som matade dem med havre.

Fågelklubben matar

Efter stora protester drog kommunen till slut tillbaka matstoppet.

Enligt Marie Larsson, stadsträdgårdsmästare, Skövde kommun är det i dag Skövde fågelklubb som ansvarar för matningen av änderna, kommunen köper in fodret.