21 jan 2014 07:00

23 jan 2015 15:37

Säkert och trivsamt i Garpaparken

Garpaparken ska bli en säkrare och mer välkomnade plats. Mer belysning ska upp, tunneln målas och dessutom blir det effektbelysning – bland annat ska Kärlekskullen mitt i parken prydas med röda hjärtan.

Under de senaste åren har ett flertal överfall och rån skett i Garpaparken vilket lett till att många har känt sig otrygga när de passerat den bitvis mycket mörka och lummiga parken. Skövdepolitikerna har varit eniga om att parken ska bli säkrare och tryggare – och tekniska förvaltningen har redan bytt armaturer i tunneln, strålkastare har kommit upp med ljus som riktas mot slänten mot kyrkogården, och träd har fällts för att skapa mer rymd och få in mer ljus och sikt i parken.

Fler åtgärder i vår

Under våren fortsätter åtgärderna för en tryggare park.

– Belysningen ska förstärkas ytterligare, både i parken och i tunneln. Tunnelväggarna ska dessutom målas så att de reflekterar ljuset bättre. Dekor ska också sättas upp, allt för att de ska kännas mer välkomnande, säger Anna Möller, gatuchef i kommunen.

Men parken ska inte bara bli säkrare – den ska också bli trivsammare. Nu satsar kommunen på effektbelysning. Det innebär bland annat att skulpturen Carl Milles Flöjtspelande ängel ska belysas.

– Den har belysts tidigare under arrangemanget Stad i ljus, men nu ska den få permanent belysning.

Röda hjärtan

Men kommunen satsar också på något utöver det vanliga när man ska ljusdekorera Kärlekskullen, som ligger mitt i parken just intill vägen upp till kyrkogården.

– Det finns många mönster att välja mellan, men vi föll för ett i form av röda hjärtan.

Och de två små öarna i Garpadammen ska också få effektbelysning med lysande rör.

Totalkostnad för alla åtgärderna är en halv miljon kronor.

Under de senaste åren har ett flertal överfall och rån skett i Garpaparken vilket lett till att många har känt sig otrygga när de passerat den bitvis mycket mörka och lummiga parken. Skövdepolitikerna har varit eniga om att parken ska bli säkrare och tryggare – och tekniska förvaltningen har redan bytt armaturer i tunneln, strålkastare har kommit upp med ljus som riktas mot slänten mot kyrkogården, och träd har fällts för att skapa mer rymd och få in mer ljus och sikt i parken.

Fler åtgärder i vår

Under våren fortsätter åtgärderna för en tryggare park.

– Belysningen ska förstärkas ytterligare, både i parken och i tunneln. Tunnelväggarna ska dessutom målas så att de reflekterar ljuset bättre. Dekor ska också sättas upp, allt för att de ska kännas mer välkomnande, säger Anna Möller, gatuchef i kommunen.

Men parken ska inte bara bli säkrare – den ska också bli trivsammare. Nu satsar kommunen på effektbelysning. Det innebär bland annat att skulpturen Carl Milles Flöjtspelande ängel ska belysas.

– Den har belysts tidigare under arrangemanget Stad i ljus, men nu ska den få permanent belysning.

Röda hjärtan

Men kommunen satsar också på något utöver det vanliga när man ska ljusdekorera Kärlekskullen, som ligger mitt i parken just intill vägen upp till kyrkogården.

– Det finns många mönster att välja mellan, men vi föll för ett i form av röda hjärtan.

Och de två små öarna i Garpadammen ska också få effektbelysning med lysande rör.

Totalkostnad för alla åtgärderna är en halv miljon kronor.