22 jan 2014 21:27

23 jan 2015 15:37

Faktorer som påverkar valet

Statsvetaren Sören Holmberg längtar tills då opinionsmätningarna kommer i gång.
– Det väcker tävlingsinstinkten, säger Sören Holmberg, som föreläste i sin gamla hemstad Skövde under onsdagen.

25 maj är det val till Europaparlamentet och 14 september är det val till riksdag, kommun och landsting och 2014 kallas därför för supervalåret.

– Det är första gången som vi har de två valen samma år, och dessutom har vi flera folkomröstningar på olika orter under september, säger Sören Holmberg, som sedan 1991 är återkommande expertkommentator på Svt i samband med riksdags- och EU-val.

– Personligen väntar jag nu på att alla opinionsmätningar ska komma i gång. Det väcker tävlingsinstinkten bland partier och jag har skrivit till institut och undrat när de kommer. Ingen har dock velat berätta när de börjar.

Fullsatt

Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet samt Skaraborgs senioruniversitet bjöd in Sören Holmberg att tala om supervalåret 2014 i föreläsningsserien Populärvetenskapliga caféer, vilket han gjorde under onsdagskvällen för ett 150-tal personer.

– Man spekulerar i att Europavalet blir någon slags ”träningsmatch” inför ”huvudmatchen”, och att partier skulle satsa lite mer på träningsmatchen. Men jag vågar inte gissa hur det blir, säger Sören Holmberg, som har publicerat ett 120-tal olika rapporter och böcker om bland annat politik, opinionsbildning och väljarbeteenden.

Sex faktorer

1986 var han med och grundade den opartiska undersökningsorganisationen SOM-institutet vid Göteborgs universitet och vid föreläsningen berättade han om de sex faktorer som påverkar valresultat i Sverige.

De är socioekonomiska mönster, väljarnas viktigaste frågor, vilket parti som äger de frågorna, partiledarpopularitet, ideologi samt regeringsfrågan.

– Väljarnas agenda är oerhört viktig. Man röstar så klart inte på frågor man tycker är oviktiga.

2014 är det, liksom många av de senare valen, skola, sjukvård och sysselsättning på topp tre. Sören Holmberg tror att det blir ett mycket jämnt val i september, och han tror också att det blir ett valår då opinionsmätningarna ger effekt.

– Vi har sett att det blir effekter kring fyraprocentsspärren – med taktikröstningar för att till exempel rädda kvar partier. Opinionsmätningarna spelar större roll än någonsin i år när vi har flera partier nära spärren, som C och KD. Men osvuret är bäst på andra partier också, säger Sören Holmberg.

25 maj är det val till Europaparlamentet och 14 september är det val till riksdag, kommun och landsting och 2014 kallas därför för supervalåret.

– Det är första gången som vi har de två valen samma år, och dessutom har vi flera folkomröstningar på olika orter under september, säger Sören Holmberg, som sedan 1991 är återkommande expertkommentator på Svt i samband med riksdags- och EU-val.

– Personligen väntar jag nu på att alla opinionsmätningar ska komma i gång. Det väcker tävlingsinstinkten bland partier och jag har skrivit till institut och undrat när de kommer. Ingen har dock velat berätta när de börjar.

Fullsatt

Högskolan i Skövde, Folkuniversitetet samt Skaraborgs senioruniversitet bjöd in Sören Holmberg att tala om supervalåret 2014 i föreläsningsserien Populärvetenskapliga caféer, vilket han gjorde under onsdagskvällen för ett 150-tal personer.

– Man spekulerar i att Europavalet blir någon slags ”träningsmatch” inför ”huvudmatchen”, och att partier skulle satsa lite mer på träningsmatchen. Men jag vågar inte gissa hur det blir, säger Sören Holmberg, som har publicerat ett 120-tal olika rapporter och böcker om bland annat politik, opinionsbildning och väljarbeteenden.

Sex faktorer

1986 var han med och grundade den opartiska undersökningsorganisationen SOM-institutet vid Göteborgs universitet och vid föreläsningen berättade han om de sex faktorer som påverkar valresultat i Sverige.

De är socioekonomiska mönster, väljarnas viktigaste frågor, vilket parti som äger de frågorna, partiledarpopularitet, ideologi samt regeringsfrågan.

– Väljarnas agenda är oerhört viktig. Man röstar så klart inte på frågor man tycker är oviktiga.

2014 är det, liksom många av de senare valen, skola, sjukvård och sysselsättning på topp tre. Sören Holmberg tror att det blir ett mycket jämnt val i september, och han tror också att det blir ett valår då opinionsmätningarna ger effekt.

– Vi har sett att det blir effekter kring fyraprocentsspärren – med taktikröstningar för att till exempel rädda kvar partier. Opinionsmätningarna spelar större roll än någonsin i år när vi har flera partier nära spärren, som C och KD. Men osvuret är bäst på andra partier också, säger Sören Holmberg.

  • Carl Johan Hjerpe