23 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:37

Handelshus kan stå klart på Stallsiken hösten 2015

En byggnation av ett Julavaruhus tillsammans med ett handelshus med bland annat livsmedel kan inledas i Stallsiken redan efter sommaren. Etableringen innebär flera nya arbetstillfällen – bara på Jula behövs 25 anställda.

Om allt går i lås kan byggnationen av ett cirka 3 000 kvadratmeter stort Julavaruhus och ett sammanhängande handelshus i en första etapp på cirka 9 000 kvadratmeter börja att byggas i Stallsiken östra i Skövde redan efter sommaren.

– Ja, om alla bitar faller på plats kan det bli så, men vi har precis börjat planera. Tanken är i så fall att det ska vara färdigställt till hösten 2015, säger Johan Carlberg, vd G & K Blanks fastigheter AB (systerbolag till Jula AB).

Ändring av detaljplan

När Jula i våras avslöjade att man ville etablera sig i Stallsiken, på den östra sidan av riksväg 26, klargjorde samtidigt företaget att man ville att det skulle bli möjligt att sälja livsmedel på den aktuella marken.

Tidigare har detaljplanen medgett handel med livsmedel från 2013, men bara på 5 000 kvadratmeter och i en annan tomt än den som G & K Blanks fastigheter AB har en markanvisning för. Fastighetsbolaget bad därmed att kommunen skulle se över möjligheterna till en detaljplaneändring, vilket byggnadsnämnden tidigt gav klartecken för. Den detaljplaneändringen har nu vunnit laga kraft. Ändringen innebär att etableringen för livsmedel är möjlig närmare 26:an än vad som var fallet innan.

Livsmedel och annan handel

Efter att ändringen vunnit laga kraft kan nu G & K Blanks fastigheter AB gå vidare med planerna för att etablera ett handelhus.

– Vi söker nu efter samarbetspartners. Jula är med oss, och vi hoppas på fler intressenter, säger Johan Carlberg.

Tanken är att skapa ett handelshus där Julavaruhuset är en del.

– I övrigt vill vi ha livsmedel och annan handel.

Uppgifter om att det är livsmedelskedjan City gross som är aktuell för en etablering tillsammans med Jula har cirkulerat, men det vill Carlberg inte kommentera.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera den uppgiften.

Skövde – ett naturligt val

Joachim Frykberg, vd Jula AB, har tidigare sagt i SLA att skälet till att man vill etablera sig i Skövde är att man ser att det finns utrymme för mer än ett Julavaruhus i Skaraborg.

– Då känns Skövde och Stallsiken som det naturliga valet för Julas fortsatta expansion

Julakoncernen ägs av far och son Lars-Göran Blank och Karl-Johan Blank, bolagets huvudkontor ligger i Skara.

Det finns i dag Julavaruhus på 30-talet orter i Sverige och företaget har cirka 2 200 anställda. Jula är även etablerat i Norge och i Polen.

Om allt går i lås kan byggnationen av ett cirka 3 000 kvadratmeter stort Julavaruhus och ett sammanhängande handelshus i en första etapp på cirka 9 000 kvadratmeter börja att byggas i Stallsiken östra i Skövde redan efter sommaren.

– Ja, om alla bitar faller på plats kan det bli så, men vi har precis börjat planera. Tanken är i så fall att det ska vara färdigställt till hösten 2015, säger Johan Carlberg, vd G & K Blanks fastigheter AB (systerbolag till Jula AB).

Ändring av detaljplan

När Jula i våras avslöjade att man ville etablera sig i Stallsiken, på den östra sidan av riksväg 26, klargjorde samtidigt företaget att man ville att det skulle bli möjligt att sälja livsmedel på den aktuella marken.

Tidigare har detaljplanen medgett handel med livsmedel från 2013, men bara på 5 000 kvadratmeter och i en annan tomt än den som G & K Blanks fastigheter AB har en markanvisning för. Fastighetsbolaget bad därmed att kommunen skulle se över möjligheterna till en detaljplaneändring, vilket byggnadsnämnden tidigt gav klartecken för. Den detaljplaneändringen har nu vunnit laga kraft. Ändringen innebär att etableringen för livsmedel är möjlig närmare 26:an än vad som var fallet innan.

Livsmedel och annan handel

Efter att ändringen vunnit laga kraft kan nu G & K Blanks fastigheter AB gå vidare med planerna för att etablera ett handelhus.

– Vi söker nu efter samarbetspartners. Jula är med oss, och vi hoppas på fler intressenter, säger Johan Carlberg.

Tanken är att skapa ett handelshus där Julavaruhuset är en del.

– I övrigt vill vi ha livsmedel och annan handel.

Uppgifter om att det är livsmedelskedjan City gross som är aktuell för en etablering tillsammans med Jula har cirkulerat, men det vill Carlberg inte kommentera.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera den uppgiften.

Skövde – ett naturligt val

Joachim Frykberg, vd Jula AB, har tidigare sagt i SLA att skälet till att man vill etablera sig i Skövde är att man ser att det finns utrymme för mer än ett Julavaruhus i Skaraborg.

– Då känns Skövde och Stallsiken som det naturliga valet för Julas fortsatta expansion

Julakoncernen ägs av far och son Lars-Göran Blank och Karl-Johan Blank, bolagets huvudkontor ligger i Skara.

Det finns i dag Julavaruhus på 30-talet orter i Sverige och företaget har cirka 2 200 anställda. Jula är även etablerat i Norge och i Polen.