27 jan 2014 15:45

23 jan 2015 15:38

Lars Adaktusson jagar röster och höjt valdeltagande

Lars Adaktusson är mer känd från tv men siktar nu på en plats i EU-parlamentet.
– I grunden känner jag mig som en journalist, säger ettan på Kristdemokraternas EU-lista.

Lars Adaktusson, 58 år, var under många år journalist på Svt. Inför EU-valet den 25 maj är han toppnamn på KD-listan och försöker nu skapa en image som politiker.

– Jag har bara fått positiva reaktioner. Folk är nyfikna på varför jag blivit politiker, säger Adaktusson som gästade Skaraborg under måndagen.

Vad brukar du svara?

– Jag var kolumnist i Svenska dagbladet under några år. Det gick jag mer mot att tycka än att skildra. Då fick jag frågan av partiledaren Göran Hägglund om jag ville jobba för KD. Jag har röstat på partiet genom åren och blev medlem i februari förra året. I grunden känner jag mig fortfarande som journalist; man kan ha med sig sitt yrke in i politiken men det kommer att bli tydligt att jag är politiker.

”Ett viktigt val”

Under veckan besöker han flera städer i Västra Götaland för att bland annat träffa partikollegor och uppmärksamma allmänheten på att det är ett EU-val i maj. Senaste gången (2009) röstade 43,8 procent av de berättigade. Adaktusson betonar att det handlar om ett viktigt val.

– 60 procent av besluten i kommunfullmäktige grundas på beslut från EU. EU-parlamentet har även ett större mandat, exempelvis genom Lissabonfördraget, än det var vid valet 2009. Folkets makt ökar, säger Adaktusson.

Hur ska deltagandet öka?

– Vi och medierna har en viktig uppgift, det handlar om en folkbildningsaspekt; många tror att det handlar om Sveriges deltagande i EU. Dessutom kommer det genomföras ett nationellt skolval och det kommer att finnas speciella hemsidor för unga väljare.

Att lyfta från EU som en röst för mänskliga rättigheter, asyl- och flyktingpolitiken, företagande och handel är några viktiga frågor för KD och Adaktusson inför valet. Han menar att det finns en massa sätt för EU att kunna påverka, inte minst i de konflikter som finns i vår omvärld just nu.

– Problemet är att EU:s medlemmar inte kunnat prata med en röst.

Partiet siktar på två, av Sveriges totalt 20, platser i EU-parlamentet, men kan trilla ur riksdagen till hösten.

– Inget parti vill uppleva något sådant. Jag utgår från att KD finns med, både i riksdagen och EU-parlamentet, efter valen även om siffrorna just nu är låga. KD brukar vara bra valspurtare, säger Adaktusson.

Lars Adaktusson, 58 år, var under många år journalist på Svt. Inför EU-valet den 25 maj är han toppnamn på KD-listan och försöker nu skapa en image som politiker.

– Jag har bara fått positiva reaktioner. Folk är nyfikna på varför jag blivit politiker, säger Adaktusson som gästade Skaraborg under måndagen.

Vad brukar du svara?

– Jag var kolumnist i Svenska dagbladet under några år. Det gick jag mer mot att tycka än att skildra. Då fick jag frågan av partiledaren Göran Hägglund om jag ville jobba för KD. Jag har röstat på partiet genom åren och blev medlem i februari förra året. I grunden känner jag mig fortfarande som journalist; man kan ha med sig sitt yrke in i politiken men det kommer att bli tydligt att jag är politiker.

”Ett viktigt val”

Under veckan besöker han flera städer i Västra Götaland för att bland annat träffa partikollegor och uppmärksamma allmänheten på att det är ett EU-val i maj. Senaste gången (2009) röstade 43,8 procent av de berättigade. Adaktusson betonar att det handlar om ett viktigt val.

– 60 procent av besluten i kommunfullmäktige grundas på beslut från EU. EU-parlamentet har även ett större mandat, exempelvis genom Lissabonfördraget, än det var vid valet 2009. Folkets makt ökar, säger Adaktusson.

Hur ska deltagandet öka?

– Vi och medierna har en viktig uppgift, det handlar om en folkbildningsaspekt; många tror att det handlar om Sveriges deltagande i EU. Dessutom kommer det genomföras ett nationellt skolval och det kommer att finnas speciella hemsidor för unga väljare.

Att lyfta från EU som en röst för mänskliga rättigheter, asyl- och flyktingpolitiken, företagande och handel är några viktiga frågor för KD och Adaktusson inför valet. Han menar att det finns en massa sätt för EU att kunna påverka, inte minst i de konflikter som finns i vår omvärld just nu.

– Problemet är att EU:s medlemmar inte kunnat prata med en röst.

Partiet siktar på två, av Sveriges totalt 20, platser i EU-parlamentet, men kan trilla ur riksdagen till hösten.

– Inget parti vill uppleva något sådant. Jag utgår från att KD finns med, både i riksdagen och EU-parlamentet, efter valen även om siffrorna just nu är låga. KD brukar vara bra valspurtare, säger Adaktusson.

  • Alf Ehn