27 jan 2014 14:20

23 jan 2015 15:38

Mimmi i militären

Inskrivning, hämta utrustning och lära känna området. I går skedde årets första inryck för nya rekryter på trängregementet. En framtid som soldat väntar för de rekryter som fullföljer soldatutbildningen.

I går skedde årets första inryck för nya rekryter på Trängregementet. 101 stycken personer hade anmält intresse att påbörja grundläggande militär utbildning, GMU. Träningen är upplagd i projekt med olika inriktningar, första veckan går under namnet ”Koll på läget”.

– När GMU är genomförd erbjuds en tre månaders provanställning, därefter genomförs en vidareutbildning i sex månader. Förutsatt att de får ett godkänt resultat så är den grundläggande utbildningen färdig sedan, säger Jonas Schiller, ställföreträdande kompanichef.

Under första dagen kvitterar eleverna ut utrustning och lär känna området. Efter första veckan inleds projekt stridsutbildning där de lär sig att försvara, patrullera i grupp och genomgå skyddsvaktsutbildning.

Ett äventyr

Tremånadersperioden avslutas med gemensam fältövning under namnet ”Aldrig ge upp”, där får de blivande soldaterna omsätta allt de lärt sig i tidigare utbildning.

– Jag tror att de förväntar sig ett äventyr. En utbildning som är strukturerad, kamratskap och bra befäl. Vi vill att så många som möjligt fortsätter. Det är våra framtida medarbetare som vi står inför, menar Jonas Schiller.

På logementet stod en av de nyinryckta, Mimmi Engman från Umeå. Hon hade förberett sig på en givande men ansträngande period.

– Jag förväntar mig hårt jobb och att träffa nya människor. Jag gillar att någon skriker på mig och säger vad jag ska göra, jag är van från lagsport hävdar Mimmi.

I går skedde årets första inryck för nya rekryter på Trängregementet. 101 stycken personer hade anmält intresse att påbörja grundläggande militär utbildning, GMU. Träningen är upplagd i projekt med olika inriktningar, första veckan går under namnet ”Koll på läget”.

– När GMU är genomförd erbjuds en tre månaders provanställning, därefter genomförs en vidareutbildning i sex månader. Förutsatt att de får ett godkänt resultat så är den grundläggande utbildningen färdig sedan, säger Jonas Schiller, ställföreträdande kompanichef.

Under första dagen kvitterar eleverna ut utrustning och lär känna området. Efter första veckan inleds projekt stridsutbildning där de lär sig att försvara, patrullera i grupp och genomgå skyddsvaktsutbildning.

Ett äventyr

Tremånadersperioden avslutas med gemensam fältövning under namnet ”Aldrig ge upp”, där får de blivande soldaterna omsätta allt de lärt sig i tidigare utbildning.

– Jag tror att de förväntar sig ett äventyr. En utbildning som är strukturerad, kamratskap och bra befäl. Vi vill att så många som möjligt fortsätter. Det är våra framtida medarbetare som vi står inför, menar Jonas Schiller.

På logementet stod en av de nyinryckta, Mimmi Engman från Umeå. Hon hade förberett sig på en givande men ansträngande period.

– Jag förväntar mig hårt jobb och att träffa nya människor. Jag gillar att någon skriker på mig och säger vad jag ska göra, jag är van från lagsport hävdar Mimmi.

  • Frans Nilsson