27 jan 2014 17:35

23 jan 2015 15:38

Minnesdag med fokus på hopp och framtid

Godhet, generositet och osjälviska handlingar. Under måndagen hölls föredrag på S:ta Helen kyrka till minne av förintelsens offer.
– Jag vill ge en känsla av hur vackra och fina människor kan vara, det är inte bara egoism, menar antropolog Brian Palmer.

På minnesdagen för förintelsens offer höll Brian Palmer två föredrag i S:ta Helena kyrka. Under eftermiddagen fylldes kyrkan av 300 gymnasieelever från Västerhöjd och på kvällen stod kyrkan öppen för allmänheten att lyssna. Föreläsningarna fokuserade på tre historiska personer som har stått emot förtryck och visat civilkurage för andra. Fokus låg på vad den enskilde individen kan göra för att förändra och förbättra vårt samhälle till en bättre värld.

– Det handlar om Malala Yousafzal som vågade stå emot talibanerna i Afghanistan, Sophie Scholl som delade ut flygblad mot nazismen under andra världskriget och Witold Pilecki som frivilligt gick in i Auschwitz koncentrationsläger för att smugglade ut fångar. Jag använder dess tre begrepp för personer som är beredda att ta risker för andra. Det gäller att ta steget från teori till praktik i mänskliga rättigheter, berättar antropolog Brian Palmer.

Hopp och framtidstro

Sedan 2005 har den 27 januari varit utsedd av Förenta Nationerna som minnesdag eftersom det var just i dag för 69 år sedan som befrielsen av Auschwitz skedde.

– Den här dagen uppmärksammas över hela världen, det är något som ständigt behöver auktaliseras. Det handlar om hopp och framtidstro, det går att göra skillnad. Man behöver inte vara Nelson Mandela, man kan påverka sin omgivning med små medel. Ett sätt att minnas är att blicka framåt, säger Karin Långström Vinge, präst i S:ta Helena kyrka.

På minnesdagen för förintelsens offer höll Brian Palmer två föredrag i S:ta Helena kyrka. Under eftermiddagen fylldes kyrkan av 300 gymnasieelever från Västerhöjd och på kvällen stod kyrkan öppen för allmänheten att lyssna. Föreläsningarna fokuserade på tre historiska personer som har stått emot förtryck och visat civilkurage för andra. Fokus låg på vad den enskilde individen kan göra för att förändra och förbättra vårt samhälle till en bättre värld.

– Det handlar om Malala Yousafzal som vågade stå emot talibanerna i Afghanistan, Sophie Scholl som delade ut flygblad mot nazismen under andra världskriget och Witold Pilecki som frivilligt gick in i Auschwitz koncentrationsläger för att smugglade ut fångar. Jag använder dess tre begrepp för personer som är beredda att ta risker för andra. Det gäller att ta steget från teori till praktik i mänskliga rättigheter, berättar antropolog Brian Palmer.

Hopp och framtidstro

Sedan 2005 har den 27 januari varit utsedd av Förenta Nationerna som minnesdag eftersom det var just i dag för 69 år sedan som befrielsen av Auschwitz skedde.

– Den här dagen uppmärksammas över hela världen, det är något som ständigt behöver auktaliseras. Det handlar om hopp och framtidstro, det går att göra skillnad. Man behöver inte vara Nelson Mandela, man kan påverka sin omgivning med små medel. Ett sätt att minnas är att blicka framåt, säger Karin Långström Vinge, präst i S:ta Helena kyrka.

  • Frans Nilsson