27 jan 2014 18:08

23 jan 2015 15:38

Omvårdnadsprogrammet prisat

Omvårdnadsprogrammet på Västerhöjdsgymnasiet har gjort sig kända över hela landet för sin jämna fördelning mellan manliga och kvinnliga elever. Under måndagens fullmäktige fick representanter för programmet ta emot Skövde kommuns jämställdhetspris 2013.

Sedan 2008 har Skövde kommun årligen delat ut Jämställdhetspriset till en person eller verksamhet som medvetet har arbetat med att främja jämställdheten i kommunen. I år ansåg juryn att Omvårdnadsprogrammet på Västerhöjd var en värdig vinnare.

Den främsta anledningen till detta är att programmet hållit en jämn nivå gällande könsfördelningen i en annars kvinnodominerad utbildningssektor.

– Sedan vi satsade på att jämna ut siffrorna har antalet killar hela tiden varierat mellan 40-60 procent. Jag får samtal från både Umeå och Stockholm där de frågar efter Skövdemodellen, berättar Eva Hjerpe, rektor på Vård- och omsorgsprogrammet

Västerhöjdsgymnasiet beskriver sitt framgångskoncept med att de har satsat på fler profiler inom programmet såsom skydd och säkerhet. Ludwig Von Heineken är en av de elever som i dag studerar på programmet och han anser att de har gjort sig förtjänt av utnämning.

– Vi är ju faktiskt ett rätt så jämställt program, konstaterar han.

Sedan 2008 har Skövde kommun årligen delat ut Jämställdhetspriset till en person eller verksamhet som medvetet har arbetat med att främja jämställdheten i kommunen. I år ansåg juryn att Omvårdnadsprogrammet på Västerhöjd var en värdig vinnare.

Den främsta anledningen till detta är att programmet hållit en jämn nivå gällande könsfördelningen i en annars kvinnodominerad utbildningssektor.

– Sedan vi satsade på att jämna ut siffrorna har antalet killar hela tiden varierat mellan 40-60 procent. Jag får samtal från både Umeå och Stockholm där de frågar efter Skövdemodellen, berättar Eva Hjerpe, rektor på Vård- och omsorgsprogrammet

Västerhöjdsgymnasiet beskriver sitt framgångskoncept med att de har satsat på fler profiler inom programmet såsom skydd och säkerhet. Ludwig Von Heineken är en av de elever som i dag studerar på programmet och han anser att de har gjort sig förtjänt av utnämning.

– Vi är ju faktiskt ett rätt så jämställt program, konstaterar han.