29 jan 2014 11:04

23 jan 2015 15:38

Hotbild vid rättegång mot minkaktivister

UPPDATERAD. För att stoppa en Hjobo från att bli minkfarmare kastades yxor mot hans hus, han och anhöriga utsattes för allvarliga hot. Under onsdagen inleddes under stort säkerhetspådrag rättegången mot de fem misstänkta djurrättsaktivisterna.

Rättegången i Skaraborgs tingsrätt i Skövde inleddes på onsdagen under stort säkerhetspådrag. Enligt rättens ordförande, rådman Dan Sjöstedt, hade domstolen nåtts av information om att ”något kunde komma att hända under rättegången”.

Därför fick alla åhörare – mest media och civilpoliser, passera igenom en larmbåge och deras tillhörigheter genomsöktes. Ett stort antal ordningsvakter fanns på plats, utanför fanns också polispatruller.

Dan Sjöstedt passade dessutom på att tala om för åhörarna i säkerhetssalen att de måste uppföra sig, gör de inte det kommer de att skickas ut.

– Det här är ingen bioföreställning, klargjorde rättens ordförande.

Ville lamslå pälshandeln

De fem åtalade, födda mellan 1981 och 1992 och hemmahörande i Örebro, Kumla och Göteborg, nekar alla till brott. De är åtalade misstänkta på sammanlagt 22 olika punkter. Det handlar om ett flertal allvarliga brott, bland annat grovt olaga hot, mordbrand och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt kammaråklagare Sofia Karlsson handlar allt om att de ville förstöra och lamslå all handel med pälsvaror.

– Eftersom flera av de åtalade inte svarar på frågor har det blivit en mycket omfattande utredning där allt måste bevisas. De har noga planerat brotten, de har agerat systematiskt och också samlat information om sina måltavlor, alltså minkfarmarna, och ägnat sig åt grov brottslighet, sade Karlsson i sin sakframställning.

Hjobo drabbades värst

Flera minkfarmare drabbades av gruppen av djurrättsaktivister, men troligen var det just lantbrukaren i Hjo, som hade ansökt om tillstånd för att starta en minkfarm, som drabbades värst.

För att stoppa honom från att bli minkfarmare begick de misstänkta grova brott i februari förra året – de kastade två yxor mot huset. De hotade att bränna ner sonens hus och de hotade mannens syster. De grävde upp gravstenen till släktens familjegrav i Södertälje och placerade den i systerns trädgård.

Advokat Thomas Bodström företräder flera av de drabbade minkfarmarna och deras familjer.

– De har utsatts för systematisk kränkning – det här har drabbat dem mycket hårt.

Rättegången pågår under sammanlagt tio dagar.

Rättegången i Skaraborgs tingsrätt i Skövde inleddes på onsdagen under stort säkerhetspådrag. Enligt rättens ordförande, rådman Dan Sjöstedt, hade domstolen nåtts av information om att ”något kunde komma att hända under rättegången”.

Därför fick alla åhörare – mest media och civilpoliser, passera igenom en larmbåge och deras tillhörigheter genomsöktes. Ett stort antal ordningsvakter fanns på plats, utanför fanns också polispatruller.

Dan Sjöstedt passade dessutom på att tala om för åhörarna i säkerhetssalen att de måste uppföra sig, gör de inte det kommer de att skickas ut.

– Det här är ingen bioföreställning, klargjorde rättens ordförande.

Ville lamslå pälshandeln

De fem åtalade, födda mellan 1981 och 1992 och hemmahörande i Örebro, Kumla och Göteborg, nekar alla till brott. De är åtalade misstänkta på sammanlagt 22 olika punkter. Det handlar om ett flertal allvarliga brott, bland annat grovt olaga hot, mordbrand och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Enligt kammaråklagare Sofia Karlsson handlar allt om att de ville förstöra och lamslå all handel med pälsvaror.

– Eftersom flera av de åtalade inte svarar på frågor har det blivit en mycket omfattande utredning där allt måste bevisas. De har noga planerat brotten, de har agerat systematiskt och också samlat information om sina måltavlor, alltså minkfarmarna, och ägnat sig åt grov brottslighet, sade Karlsson i sin sakframställning.

Hjobo drabbades värst

Flera minkfarmare drabbades av gruppen av djurrättsaktivister, men troligen var det just lantbrukaren i Hjo, som hade ansökt om tillstånd för att starta en minkfarm, som drabbades värst.

För att stoppa honom från att bli minkfarmare begick de misstänkta grova brott i februari förra året – de kastade två yxor mot huset. De hotade att bränna ner sonens hus och de hotade mannens syster. De grävde upp gravstenen till släktens familjegrav i Södertälje och placerade den i systerns trädgård.

Advokat Thomas Bodström företräder flera av de drabbade minkfarmarna och deras familjer.

– De har utsatts för systematisk kränkning – det här har drabbat dem mycket hårt.

Rättegången pågår under sammanlagt tio dagar.