30 jan 2014 06:00

23 jan 2015 15:26

Dömda känner stor oro för Lexbase

Många dömda känner nu oro över att deras domar görs tillgängliga via det öppna domarkivet Lexbase.
– Jag står för att jag blivit dömd men alla mina anhöriga känner inte till det. Ska jag hängas ut på nätet? säger en person till SLA.

Skövdepolisen hade under onsdagen inte fått in några anmälningar mot nättjänsten Lexbase där man mot en mindre summa kan ta reda på om människor dömts för brott.

– I alla fall inte vad jag har sett till, säger Magnus Karlsson, utredningsbefäl vid Skövdepolisen.

På många andra håll i landet har människor polisanmält sajten.

Felaktigheter oroar

Lexbase har visat sig innehålla felaktigheter och andra problem vilket gör att inte enbart dömda personer finns med. Bland annat finns bara tingsrättsdomar på Lexbase, vilket innebär att de som dömts där, men friats i hovrätten ser fortfarande ut som dömda i Lexbase. Om en dömd person flyttar kan det också ställa till det för dem som flyttar in i stället eftersom domen är kopplad till adressen.

Men många anser, alldeles oavsett om det finns felaktigheter i tjänsten eller inte, att deras domar inte ska finnas att läsa på nätet.

Dömd igen

En som upplever ett stort obehag av att människor kan ta reda på om grannar, bekanta eller anhöriga är dömda för brott är Johan (fingerat namn). Han är dömd för ett brott, dock inte av allvarligare karaktär.

– Jag har dömts och jag har också tagit mitt straff och håller fortfarande på och betalar det skadestånd jag dömdes att betala. Därför känns det konstigt att jag nu kan bli uthängd på nätet och på så sätt bli dömd igen av andra människor, säger Johan som bor i Skövde.

Inte berättat

Han lider också av en psykisk sjukdom och om den står det står att läsa i domen.

– Jag står för vad jag har gjort men att jag har en sjukdom tycker inte jag att någon annan har med att göra. Det vill jag i så fall själv berätta för folk som jag anser har med det att göra.

För Johan finns det fler bekymmer som gör att han oroar sig extra över Lexbase – han har inte berättat för alla anhöriga om domen.

– Några vet, andra inte. Jag har valt ett inte berätta eftersom det bara skulle skapa oro hos mina anhöriga. Nu känns det obehagligt, tänk om någon som varit inne på Lexbase berättar för mina anhöriga.

Skövdepolisen hade under onsdagen inte fått in några anmälningar mot nättjänsten Lexbase där man mot en mindre summa kan ta reda på om människor dömts för brott.

– I alla fall inte vad jag har sett till, säger Magnus Karlsson, utredningsbefäl vid Skövdepolisen.

På många andra håll i landet har människor polisanmält sajten.

Felaktigheter oroar

Lexbase har visat sig innehålla felaktigheter och andra problem vilket gör att inte enbart dömda personer finns med. Bland annat finns bara tingsrättsdomar på Lexbase, vilket innebär att de som dömts där, men friats i hovrätten ser fortfarande ut som dömda i Lexbase. Om en dömd person flyttar kan det också ställa till det för dem som flyttar in i stället eftersom domen är kopplad till adressen.

Men många anser, alldeles oavsett om det finns felaktigheter i tjänsten eller inte, att deras domar inte ska finnas att läsa på nätet.

Dömd igen

En som upplever ett stort obehag av att människor kan ta reda på om grannar, bekanta eller anhöriga är dömda för brott är Johan (fingerat namn). Han är dömd för ett brott, dock inte av allvarligare karaktär.

– Jag har dömts och jag har också tagit mitt straff och håller fortfarande på och betalar det skadestånd jag dömdes att betala. Därför känns det konstigt att jag nu kan bli uthängd på nätet och på så sätt bli dömd igen av andra människor, säger Johan som bor i Skövde.

Inte berättat

Han lider också av en psykisk sjukdom och om den står det står att läsa i domen.

– Jag står för vad jag har gjort men att jag har en sjukdom tycker inte jag att någon annan har med att göra. Det vill jag i så fall själv berätta för folk som jag anser har med det att göra.

För Johan finns det fler bekymmer som gör att han oroar sig extra över Lexbase – han har inte berättat för alla anhöriga om domen.

– Några vet, andra inte. Jag har valt ett inte berätta eftersom det bara skulle skapa oro hos mina anhöriga. Nu känns det obehagligt, tänk om någon som varit inne på Lexbase berättar för mina anhöriga.