30 jan 2014 16:45

23 jan 2015 15:38

Erling Ekelund slutar på SLA

34 år. Så länge har Erling Ekelund jobbat på SLA. Under fredagen gör han sin sista arbetsdag. Som pensionär tänker han ägna sig åt sitt stora intresse: Matlagning.
– Jag ska bli kocklärling och lära mig laga husmanskost från grunden, berättar han.

Erling Ekelund började sin karriär med att dela ut Tidningen för Skaraborgs län (Nuvarande Mariestads-Tidningen) när han gick i skolan. Det var 1965.

– Sedan hoppade jag av skolan och blev grafikerlärling.

Då var han 15 år. 1979 fick han jobb på SLA som annonssäljare.

– Det var jag tre-fyra år, sedan tog jag över och blev annonschef.

Efterträdaren - ett lyckokast

Därefter blev han marknadschef för Mariestads-Tidningen, Skaraborgs Allehanda och Hjo tidning. Det var han fram till årsskiftet då hans efterträdare Emma Karlsson tog över.

– Det var jag som anställde henne som säljare, det var ett lyckokast får man säga. Det känns skönt att man fått vara med och välja ut sin efterträdare, det är inte alltid man får göra så.

Under sina år i tidningsbranschen har Erling Ekelund, som han säger, överlevt ett antal direktörer och chefredaktörer. Han har också fått vara med om en omfattande teknisk utveckling, från bly till digitalt.

– Ja, man har fått vara med om många förändringar. Jag och sättmaskinen (det finns en i SLA:s entré) började ungefär samtidigt. Jag har trivts varenda dag på jobbet och tyckt att det varit roligt.

Laga husmanskost

I juni i år fyller han 65 och under fredagen gör han sin sista arbetsdag innan han går i pension. Det är inget beslut som kommit hastigt, det bestämde han för ett par år sedan.

– Det känns rätt att sluta nu, det händer så mycket, det finns så många val med det digitala. Jag är inte mannen som kan leda det framåt, nu får de unga ta vid.

Erling Ekelund tänker ägna sig åt annat i stället.

– Jag ska börja med mitt stora intresse: Matlagning. Jag ska börja lära mig från grunden och bli kocklärling hos Kenny Jansson på restaurang Valle. Han är en mästare på husmanskost.

Vara på västkusten

Utöver matlagning kommer han också att spendera mycket tid på västkusten.

– Vi har en ö på 67 hektar med en massa byggnader. Jag kanske blir fiskare också, säger han med ett skratt.

Under den gångna månaden har han rätt och slätt varit anställd på SLA. Han har lämnat över till sin efterträdare och även hunnit städa ur sitt skrivbord.

– Det har varit positivt eftersom jag hittat saker som vi gjort genom åren, konstaterar han.

Erling Ekelund började sin karriär med att dela ut Tidningen för Skaraborgs län (Nuvarande Mariestads-Tidningen) när han gick i skolan. Det var 1965.

– Sedan hoppade jag av skolan och blev grafikerlärling.

Då var han 15 år. 1979 fick han jobb på SLA som annonssäljare.

– Det var jag tre-fyra år, sedan tog jag över och blev annonschef.

Efterträdaren - ett lyckokast

Därefter blev han marknadschef för Mariestads-Tidningen, Skaraborgs Allehanda och Hjo tidning. Det var han fram till årsskiftet då hans efterträdare Emma Karlsson tog över.

– Det var jag som anställde henne som säljare, det var ett lyckokast får man säga. Det känns skönt att man fått vara med och välja ut sin efterträdare, det är inte alltid man får göra så.

Under sina år i tidningsbranschen har Erling Ekelund, som han säger, överlevt ett antal direktörer och chefredaktörer. Han har också fått vara med om en omfattande teknisk utveckling, från bly till digitalt.

– Ja, man har fått vara med om många förändringar. Jag och sättmaskinen (det finns en i SLA:s entré) började ungefär samtidigt. Jag har trivts varenda dag på jobbet och tyckt att det varit roligt.

Laga husmanskost

I juni i år fyller han 65 och under fredagen gör han sin sista arbetsdag innan han går i pension. Det är inget beslut som kommit hastigt, det bestämde han för ett par år sedan.

– Det känns rätt att sluta nu, det händer så mycket, det finns så många val med det digitala. Jag är inte mannen som kan leda det framåt, nu får de unga ta vid.

Erling Ekelund tänker ägna sig åt annat i stället.

– Jag ska börja med mitt stora intresse: Matlagning. Jag ska börja lära mig från grunden och bli kocklärling hos Kenny Jansson på restaurang Valle. Han är en mästare på husmanskost.

Vara på västkusten

Utöver matlagning kommer han också att spendera mycket tid på västkusten.

– Vi har en ö på 67 hektar med en massa byggnader. Jag kanske blir fiskare också, säger han med ett skratt.

Under den gångna månaden har han rätt och slätt varit anställd på SLA. Han har lämnat över till sin efterträdare och även hunnit städa ur sitt skrivbord.

– Det har varit positivt eftersom jag hittat saker som vi gjort genom åren, konstaterar han.